Česká obchodní inspekce: Obchodníci stále porušují zákaz prodeje alkoholu a tabáku mladistvým

18.07.2020 19:27

Kontroly České obchodní inspekce v 1. čtvrtletí letošního roku potvrzují, že obchodníci nadále porušují zákaz prodeje alkoholu a tabáku mladistvým.

Česká obchodní inspekce: Obchodníci stále porušují zákaz prodeje alkoholu a tabáku mladistvým
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

ČOI v tomto období uskutečnila 1 778 kontrol a porušení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, zjistila v 81 případech, což je přibližně stejný počet jako v prvním čtvrtletí v minulém roce.

Česká obchodní inspekce uskutečnila v období od 2. ledna do 31. března tohoto roku 1 778 kontrol, které byly zaměřené na nabídku, prodej a skladování alkoholických nápojů a tabákových výrobků.

Inspektoři prověřovali dodržování právních předpisů, upravujících nabídku, prodej a skladování alkoholických nápojů a tabákových výrobků, zejména zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, zákona č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu, zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních a zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele.

V rámci kontrolní akce byly k 33 kontrolám přizvány osoby mladší 18 let a 55 kontrol bylo provedeno v součinnosti s dalšími orgány státní správy. Jednalo se o Policii ČR, orgány hygienického dozoru, živnostenské úřady a Českou inspekci životního prostředí.

Z celkového počtu 1 778 provedených kontrol bylo zjištěno porušení právních předpisů při 940 kontrolách, což představuje 52,9 %.

Zjištěné nedostatky

Porušení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, bylo zjištěno v 81 případech.

- Nejčastěji (42 případů) prodejci neumístili na místech prodeje alkoholických nápojů zjevně viditelný text týkající se zákazu prodeje těchto nápojů osobám mladším 18 let, případně nebyl tento text pořízen v zákonem stanoveném provedení, tj. v českém jazyce, černými tiskacími písmeny na bílém podkladě o velikosti písmen nejméně 2 cm (§ 13 odst. 1).

- Nebo prodali nebo podali alkoholický nápoj osobě mladší 18 let (26 případů, § 11 odst. 5).

- Ve 4 případech bylo zjištěno porušení ustanovení § 6 odst. 1, kdy prodejce při prodeji tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek, bylinných výrobků určených ke kouření a elektronických cigaret prostřednictvím prostředku komunikace na dálku nevyloučil prodej těchto výrobků osobám mladším 18 let, případně nebyl vybaven počítačovým systémem, který by jednoznačně ověřil věk spotřebitele, neboť prodejce je dle tohoto ustanovení povinen v okamžiku prodeje ověřit, že kupující spotřebitel není mladší 18 let.

- V dalších případech se jednalo o méně častá a závažná porušení.

Porušení zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, bylo kvalifikováno v 1 případě.

- V 1 případě prodávající spotřebiteli účtovali cenu nižší, než byla cena uvedená na tabákové nálepce (§ 110 odst. 1).

§  Porušení některého z ustanovení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, bylo prokázáno celkem v 1 156 případech.

- Mezi nejčastější porušení patřilo neseznámení spotřebitele s cenou nabízených výrobků a poskytovaných služeb (430 případů, § 12),

- porušování zásad poctivosti prodeje (405 případů, § 3),

- nevydání dokladu o zakoupení výrobků, ačkoli si o něj spotřebitel požádal nebo vydání dokladu bez potřebných náležitostí (128 případů, § 16).

Porušení dalších ustanovení zákona o ochraně spotřebitele a dalších právních předpisů bylo zjištěno v menším počtu.

Uložená opatření

V 1. čtvrtletí 2020 v souvislosti s kontrolami prodeje a nabídky alkoholu a tabáku nabylo právní moci celkem 872 pokut v celkové hodnotě 6 787 200 Kč.

Pro porušení povinností stanovených zvláštními předpisy byl v rámci kontrolní akce uložen zákaz prodeje na 2 172 kusů výrobků v celkové hodnotě 94 012,30 Kč a zákaz používání na 134 kusů neověřených měřidel, která neodpovídala obecně závazným právním předpisům, technickým normám, jiným technickým předpisům, popřípadě schválenému

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…