Česká obchodní inspekce: Respirátor značky SHOUHUDUN nesplňuje požadavky FFP2

24.10.2022 20:29 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce zjistila, že na trhu v ČR je v nabídce respirátor, který nesplňuje požadavky kladené na respirátory typu FFP2 a nemůže uživatele účinně ochránit před pevnými částicemi ani kapalnými aerosoly.

Česká obchodní inspekce: Respirátor značky SHOUHUDUN nesplňuje požadavky FFP2
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce objevila na tuzemském trhu model osobního ochranného prostředku dýchacích orgánů - respirátor, který nesplňuje požadavky nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/425, o osobních ochranných prostředcích a o zrušení směrnice Rady 89/686/EHS. Jedná se o výrobek, který byl v době kontroly nabízen pod názvem „KN95 FFP2 Ochranná maska“. Jedná se o bílou filtrační polomasku s vloženým drátkem pro vytvarování okolo nosu. Výrobek byl prodáván po 5 kusech v průhledném plastovém obalu opatřeném potiskem: KN95, Self – suction filter respirator, non – medical, GB2626-2006 KN95 Respirator mask, informace o výrobku v cizím jazyce a název a adresa výrobce - Gaomi Pengshun Labor Protection Products Co. Ltd., Gaomi Economic Development Zone, Shandong Province.

Na plastovém obalu jsou nalepeny dva papírové samolepící štítky s českým popisem. Na prvním štítku je uvedeno: Datum výroby uveden na obalu nebo v balení produktu (Production date / Date of manufacture), Datum spotřeby 2 roky od data výroby (Expiration date / Shelf life). Bližší informace na: http://www.flexio.cz/respirator. Na druhém štítku je uvedeno: CZ – Respirátor KN95 s filtrační třídou ochrany FFP2 (5ks) určený pro jednorázové nošení a ochranu dýchacích cest, CE certifikace, Stupeň filtrace ?95%, Materiál: meltblown a netkaná textilie, Vyrobeno v Číně. Distributor CZ: FLEXIO a.s., U Hellady 697/4, 140 00 Praha 4, 210904, označení CE, EAN 8595235913215. Návod k použití byl uveden na obalu ve formě piktogramů s textem pouze v anglickém jazyce. V balení respirátorů je vložen papírový letáček s názvem Certificate of Conformity v anglickém jazyce a čínských znacích, dále je uvedeno datum výroby 16. 04. 2020, životnost 2 roky.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

Vzhledem k tomu, že výrobek byl nabízen pod názvem „KN95 FFP2 Ochranná maska“, byly v akreditované laboratoři provedeny laboratorní zkoušky, které ověřovaly celkový průnik, průnik filtračním materiálem a dýchací odpor dle požadavků stanovených v čl. 7.9.1, 7.9.2 a 7.16 normy EN 149:2001+A1:2009. Z výsledků provedených zkoušek vyplývá, že výrobek nevyhověl požadavkům na celkový průnik a průnik filtračním materiálem - zkoušce chloridem sodným a zkoušce parafínovým olejem.

Výrobek tedy není v souladu s požadavky nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/425 o osobních ochranných prostředcích. Vzhledem ke skutečnosti, že filtrační polomaska má vyšší celkový průnik a průnik filtračním materiálem, nesplňuje požadavky kladené na respirátory typu FFP2 a nemůže uživatele účinně ochránit před pevnými částicemi ani kapalnými aerosoly. Výrobek rovněž nesplňuje požadavky na značení, návod a informace pro spotřebitele. Dále nebylo doloženo EU prohlášení o shodě potvrzující, že u výrobku byl dodržen postup posouzení shody v souladu s požadavky výše uvedeného nařízení.

Česká obchodní inspekce uložila distributorovi výrobku ochranné opatření, kterým je zákaz dodávání na trh a používání pro vlastní potřebu osobního ochranného prostředku, respirátoru značky SHOUHUDUN, a stažení tohoto výrobku z trhu a oběhu. Informace o zjištěních vztahujících se k uvedenému výrobku byly nahlášeny kontaktnímu bodu na MPO a zveřejněny v systému Safety Gate.

Informace o výrobku
Název výrobku: Ochranná maska KN95 5 pack
Značka: SHOUHUDUN
Druh / číslo modelu: neuvedeno
Číslo výrobní série: uvedeno pouze datum výroby 16. 4. 2020
Identifikační údaje dovozce: neuvedeny
Identifikační údaje výrobce: Gaomi Pengshun Labor Protection Products Co. Ltd., Gaomi Economic Development Zone, Shandong Province

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…