Česká obchodní inspekce: Výsledky kontrol mobilních telefonů

21.09.2019 14:15

Česká obchodní inspekce uskutečnila v minulém roce 53 kontrol, zaměřených na mobilní telefony. Po vyhodnocení akce zjistila u 15 typů vady, které se převážně týkaly absence EU prohlášení o shodě („CE“), návodů k použití, bezpečnostních informací, identifikací výrobce a dalších kontaktních údajů.

Česká obchodní inspekce: Výsledky kontrol mobilních telefonů
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce provedla v období od 16. července do 30. listopadu 2018 kontroly mobilních telefonů a nabíječek mobilních telefonů, které byly součástí balení výrobku. Cílem akce bylo ověření, zda mobilní telefony, které jsou nabízeny v tržní síti, splňují technické požadavky stanovené v zákonech a nařízeních vlády ČR.

U hospodářských subjektů bylo kontrolováno povinné značení výrobků, včetně označení CE a průvodní dokumentace. Bylo zejména ověřováno, zda je k výrobkům přiloženo EU prohlášení o shodě, popř. jeho zkrácená forma a návod k použití, který obsahuje požadované informace v českém jazyce.

V uvedeném období inspektoři realizovali 53 kontrol u 48 hospodářských subjektů. Z tohoto počtu bylo 42 distributorů, 4 dovozci a 2 výrobci. Porušení právních předpisů zjistili u 18 kontrolovaných hospodářských subjektů.

Kontrolováno bylo 50 typů výrobků. U 15 typů mobilních telefonů bylo zjištěno porušení právních předpisů:

  • 10 nedostatků bylo v EU prohlášení o shodě (k výrobku nebylo přiloženo EU prohlášení o shodě, ani jeho zkrácená verze)
  • 9 nedostatků bylo v průvodní dokumentaci (nepřiložený návod a bezpečnostní upozornění a instrukce, návod a bezpečnostní instrukce nebyly v českém jazyce)
  • 6 kontrolovaných výrobků nemělo povinné značení výrobku (neuvedení identifikace výrobce popř. dovozce a adresy, na které ho lze kontaktovat na výrobku ani jeho obalu)

U 3 distributorů došlo k porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, kdy prodávající neinformoval spotřebitele o subjektu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů nebo použil klamavou obchodní praktiku

V rámci provedených kontrol nebyly inspektory zjištěny nedostatky stanoveným označením CE.

Česká obchodní inspekce za porušení právních předpisů uložila v 10 případech pokuty v celkové výši 28 000 Kč. V 7 případech bylo zahájeno správní řízení a v jednom případě bylo uloženo napomenutí. Ve 30 případech bylo uloženo termínované opatření ve formě doložení dokumentace nebo nabývacích dokladů a poskytnutí součinnosti, které bylo ve všech případech ze strany kontrolovaných hospodářských subjektů splněno. V 11 případech bylo uloženo opatření k nápravě, které bylo ve všech případech ze strany kontrolovaných hospodářských subjektů splněno.

Požadavky na mobilní telefony, dané nařízeními vlády a zákony ČR:

  • Nařízení vlády č. 426/2016 Sb., o posuzování shody rádiových zařízení při jejich dodávání na trh
  • Nařízení vlády č. 117/2016 Sb., o posuzování shody výrobků z hlediska elektromagnetické kompatibility při jejich dodávání na trh
  • Nařízení vlády č. 118/2016 Sb., o posuzování shody elektrických zařízení určených pro používání v určitých mezích napětí při jejich dodávání na trh
  • Nařízení vlády č. 481/2012 Sb., o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních a
  • Zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky
  • Zákon č. 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…