Česká obchodní inspekce zakázala na trhu hračku na baterie – žehličku „SPARKYS“

05.07.2022 7:34 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce zjistila, že na trhu v ČR byla nabízena k prodeji hračka, která představuje vážné environmentální riziko. Jedná se o hračku na baterie – žehličku, která byla spotřebitelům nabízena pod značkou SPARKYS. Hračka výrazně překročila limit olova.

Česká obchodní inspekce zakázala na trhu hračku na baterie – žehličku „SPARKYS“
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné environmentální riziko. Jedná se o bateriovou hračku – žehličku s napájením AA baterie 2 x 1,5 V, která není vhodná pro děti do 3 let. Hračka je uložena v papírové krabičce s průhledem. Na obalu jsou informace: identifikační údaje výrobku, vyrobeno v Číně, dovozce, informace k použití výrobku, označení „CE“. 

Anketa

Vláda Petra Fialy dle vašeho mínění povládne (ptáme se od 30.6.2022)

94%
hlasovalo: 11256 lidí

Zkušební laboratoř potvrdila, že na pájeném spoji uvnitř hračky bylo zjištěno překročení obsahu olova. Olovo bylo naměřeno až na hodnotu 65,5 % oproti povolené limitní hodnotě 0,1 % (nařízení vlády č. 481/2012 Sb., o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních a směrnice 2011/65/EU – RoHS). Nedodržení požadavků platné legislativy představuje vážné environmentální riziko kvůli možnému znečištění životního prostředí. Dále u výrobku chybí identifikační údaje výrobce a označení CE, ačkoliv to povaha výrobku umožňuje (výrobek tak neodpovídá požadavkům nařízení vlády č. 481/2012 Sb.). Zároveň neodpovídá požadavku nařízení vlády č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky, co se týká uvedení údajů o výrobci.

Česká obchodní inspekce z důvodu zamezení dalšího výskytu totožných výrobků na trhu, uložila distributorovi ochranné opatření (dle ust. § 18a odst. 3 zákona č. 22/1997 Sb.), kterým je zákaz distribuce výrobku na trh. Výrobek byl nahlášen do systému rychlé výměny informací o nebezpečných nepotravinářských výrobcích Safety Gate.

Informace o výrobku:

Hračka na baterie „Žehlička“
Značka: SPARKYS
Číslo modelu: 28BB-100541
EAN: 8592525058298
Výrobce: B&B TOYS (HONGKONG) Co., Ltd., Wenguang Road, Chengua stree Chenghai Shantou City, China 515800
Dovozce: HM Studio, a.s., Průmyslová 504, 25070 Postřižín
Původ výrobku: Čína

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…