Česká obchodní inspekce zakázala na trhu hračku v podobě policejního autíčka kvůli olovu

13.08.2022 18:23 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je výrobek, který představuje vážné riziko pro životní prostředí. Jedná se o hračku na baterie - policejní auto, číslo modelu HCH-418, které obsahuje v pájeném spoji uvnitř hračky nepovolené množství olova. ČOI nařídila stažení výrobku z trhu.

Česká obchodní inspekce zakázala na trhu hračku v podobě policejního autíčka kvůli olovu
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce zjistila na vnitřním trhu výrobek, který je nebezpečný pro životní prostředí. Jedná se o hračku na baterie - auto policie s napájením, které má 3 knoflíkové baterie LR44 a je určena pro děti od 18 měsíců. Hračka vydává světelné a zvukové efekty. Hračka je prodávána bez obalu. Na výrobku je nalepen papírový štítek s informacemi a označením CE. 

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

Zkušební laboratoř potvrdila významnou neshodu s požadavky příslušné legislativy (nařízení vlády č. 481/2012 Sb., o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních (směrnice 2011/65/EU – RoHS), jelikož na pájeném spoji uvnitř hračky bylo zjištěno mnohonásobné překročení obsahu olova až na hodnotu 63,5 % oproti povolené limitní hodnotě 0,1 %. Nedodržení požadavků platné legislativy představuje vážné environmentální riziko kvůli možnému znečištění životního prostředí.

ČOI dále zjistila, že na výrobku chybí adresa dovozce, na níž ho lze kontaktovat a další předepsané informace. Kontrolovaný výrobek tak neodpovídá požadavkům NV č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky. Rovněž i označení CE – grafická podoba a výška neodpovídá požadavku EU (konkrétně nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 765/2008 ze dne 9. července 2008, kterým se stanoví požadavky na akreditaci a dozor nad trhem týkající se uvádění výrobků na trh a kterým se zrušuje nařízení (EHS) č. 339/93 (Příloha II odst. 1, odst. 3).

Česká obchodní inspekce uložila, z důvodu zamezení dalšího výskytu totožných výrobků na trhu, které nesplňují předepsané požadavky, u distributora ochranné opatření (§ 18a odst. 3 a 4 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky), kterým je zákaz uvádění na trh, distribuce a stažení výrobku z oběhu. Výrobek byl nahlášen do systému rychlé výměny informací o nebezpečných nepotravinářských výrobcích Safety Gate.

Informace o výrobku:
Značka:     neuvedena
Číslo modelu:  HCH-418   
EAN: 8411223004188
Výrobce: Jain Xiong Da Trading Center, Building 10, Nan Ge Yang, Chenghai, Shantou, Guangdong
Dovozce:  Asia zboží s.r.o.
Původ výrobku:    Čína
Kódy:     2-288-84.7

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…