Česká pošta: České poštovní známky opět bodovaly ve světě

09.11.2019 19:27

Známková tvorba České pošty opět získala v uplynulých měsících významná ocenění na mezinárodních soutěžích. Na konci tohoto října proběhlo v madridské Královské mincovně vyhlášení soutěže poštovních správ o nekrásnější známky světa roku 2018 a Česká pošta získala při této příležitosti hned tři významné ceny.

Česká pošta: České poštovní známky opět bodovaly ve světě
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Na 1. místě v soutěži za Nejkrásnější aršík posledních pěti let (2013 až 2017) se umístil aršík vydaný k oslavám 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Aršík byl společným vydáním se Slovenskem, Bulharskem a Vatikánem a první místo je tak pro všechny uvedené poštovní správy společné. Autorem známky je Dušan Kállay a rytcem Miloš Ondráček.

Dalším významným oceněním je 2. místo v kategorii za Nejluxusnější suvenýr na světě. Stalo se jím sběratelské vydání Bombajského dopisu. Autorem známky a grafické úpravy je Kamil Knotek.

Konečně 3. místo v kategorii Nejluxusnější tisk poštovní známky na světě získal soubor otisků a soutisku rytin známky Francesco da Ponte: Obětování v chrámě. Autorem známky a rytiny je Miloš Ondráček.

Další významnou soutěží, na níž Česká známková tvorba bodovala, je Les Grands Prix de l’Art Philatélique Belge et Européen. Ta se konala na konci září 2019 v Bruselu. Soutěž je pořádána od roku 1966, což ji řadí v rámci Evropy mezi ty nejstarší. Od roku 2005 otevřela belgická soutěž i kategorii nejkrásnější ryté známky Evropské unie. Česká pošta se umístila na třetím místě s poštovní známkou – portrétem významného španělského vojevůdce první poloviny 17. století Diega de Guzmána od vlámského grafika Paula Pontia. Autorem a rytcem známky je Martin Srb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec