Česká pošta: Drtikolova Duše ke 140. výročí narození

18.03.2023 16:51 | Tisková zpráva

Milan Jaroš je autorem grafické úpravy emise nové příležitostné poštovní známky z edice Umělecká díla na známkách: František Drtikol, kterou Česká pošta uvedla do prodeje ve středu 15. března.

Česká pošta: Drtikolova Duše ke 140. výročí narození
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Motivem ceniny je Drtikolova fotografie s názvem Duše. Společně se známkou vychází i obálka prvního dne vydání, jejímž motivem je fotografie s názvem Akt. Od narození jednoho z nejvýznamnějších českých fotografů uplynulo 140 let.

František Drtikol, jenž se narodil 3. března 1883 v Příbrami a zemřel 13. ledna 1961 v Praze, svá fotografická díla tvořil mezi lety 1901 až 1935 a příležitostně se věnoval grafice a překladatelství. Proslul především svými portréty a akty ve stylu pozdní secese, později ovlivněnými kubisticko-futuristickými prvky. Díky své tvorbě patří mezi nejúspěšnější české klasiky fotografie aktu, od roku 1911 se Drtikolovy fotografie začaly objevovat na fotografických výstavách v Čechách a později i v zahraničí.

Drtikol

V roce 1922 měl první samostatnou výstavu v Uměleckoprůmyslovém muzeu a v roce 1938 vyšla jeho fotografická monografie Žena ve světle, která obsahovala 46 aktů. Je znám i svou duchovní praxí Bhagavadgíty a buddhismu a je nazýván Patriarchou českého buddhismu.

Nominální hodnota známky je 34 korun, a lze je tak využít například k ofrankování obyčejného psaní do 100 gramů v prioritním režimu dodání. Celou emisi vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o., známku ofsetem v nákladu 52 000 kusů známek a obálku prvního dne vydání digitálním tiskem v nákladu 2400 kusů. Zájemci si mohou novou ceninu zakoupit na přepážkách či v e-shopu na webových stránkách České pošty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…