Česká pošta: Drtikolova Duše ke 140. výročí narození

18.03.2023 16:51 | Tisková zpráva

Milan Jaroš je autorem grafické úpravy emise nové příležitostné poštovní známky z edice Umělecká díla na známkách: František Drtikol, kterou Česká pošta uvedla do prodeje ve středu 15. března.

Česká pošta: Drtikolova Duše ke 140. výročí narození
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Motivem ceniny je Drtikolova fotografie s názvem Duše. Společně se známkou vychází i obálka prvního dne vydání, jejímž motivem je fotografie s názvem Akt. Od narození jednoho z nejvýznamnějších českých fotografů uplynulo 140 let.

František Drtikol, jenž se narodil 3. března 1883 v Příbrami a zemřel 13. ledna 1961 v Praze, svá fotografická díla tvořil mezi lety 1901 až 1935 a příležitostně se věnoval grafice a překladatelství. Proslul především svými portréty a akty ve stylu pozdní secese, později ovlivněnými kubisticko-futuristickými prvky. Díky své tvorbě patří mezi nejúspěšnější české klasiky fotografie aktu, od roku 1911 se Drtikolovy fotografie začaly objevovat na fotografických výstavách v Čechách a později i v zahraničí.

Drtikol

V roce 1922 měl první samostatnou výstavu v Uměleckoprůmyslovém muzeu a v roce 1938 vyšla jeho fotografická monografie Žena ve světle, která obsahovala 46 aktů. Je znám i svou duchovní praxí Bhagavadgíty a buddhismu a je nazýván Patriarchou českého buddhismu.

Nominální hodnota známky je 34 korun, a lze je tak využít například k ofrankování obyčejného psaní do 100 gramů v prioritním režimu dodání. Celou emisi vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o., známku ofsetem v nákladu 52 000 kusů známek a obálku prvního dne vydání digitálním tiskem v nákladu 2400 kusů. Zájemci si mohou novou ceninu zakoupit na přepážkách či v e-shopu na webových stránkách České pošty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

16:46 ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

Společnost Elektrárna Dukovany II (EDU II), stoprocentní dceřiná společnost ČEZ, obdržela doplněné n…