Česká pošta: Evropská komise potvrdila vyplacení kompenzace za poskytování univerzální služby

02.08.2022 12:15 | Tisková zpráva

Českému státu již nic nebrání ve vyplacení částky za roky 2018 - 2022, na kterou má Česká pošta nárok za poskytování základních poštovních služeb.

Česká pošta: Evropská komise potvrdila vyplacení kompenzace za poskytování univerzální služby
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Povinnost České pošty zahrnuje např. provozování 3200 pošt a doručování na každou adresu v České republice každý pracovní den. Tyto ztrátové služby Česká pošta poskytuje jako držitel poštovní licence, protože na čistě komerční bázi se jejich provoz soukromému subjektu nevyplatí.

Evropská komise svým vyjádřením potvrdila, že výše kompenzace, na kterou má Česká pošta podle zákona nárok ani nepokrývá veškeré čisté náklady, které České poště v důsledku plnění jejích povinnosti vznikají a nemůže tedy jít o nedovolenou podporou.

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39129 lidí

„Zvučné titulky, že Evropská komise hloubkově vyšetřuje Českou poštu, dostaly jiný rozměr. Šetření Evropské komise jasně ukázalo, že model financování základních služeb v Česku je nastavený správně. Česká pošta prokázala, že je transparentní ve financování jak státních, tak komerčních služeb. Jsem rád, že Evropská komise zvolila hloubkové šetření, které sice trvalo výrazně déle, ale na druhou stranu rozptýlilo veškeré debaty o správnosti vykazování nákladů na univerzální službu,“ říká generální ředitel České pošty Roman Knap.

Po obdržení financí od státu splatí Česká pošta své komerční úvěry, které si musela u bank sjednat, aby pokryla výpadek peněz, který ji způsobily právě zadržované platby za univerzální službu. Část peněz také půjde na zlepšení pracovních podmínek zaměstnanců.

„Pět let plnit přání svého největšího zákazníka, státu, nedostat zaplaceno, a přesto fungovat na velmi vysokém standardu, to považuji skoro za ekonomický zázrak. Děkuji všem, kteří na způsobu a vysvětlování výpočtu nákladů pracovali. Dalším zaměstnancům děkuji za trpělivost. Vím, že nekončící spekulace a různé ataky měly dopad do fungování celého podniku. Nebyli jsme vždy v jednoduché pozici, ale finální rozhodnutí nám ukázalo, že jsme měli pravdu,“ říká generální ředitel České pošty Roman Knap.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …