Česká pošta: Herecké ikony připomíná nový známkový komplet

06.04.2022 19:38 | Tisková zpráva

Portréty dvou ikonických představitelů českého divadla a filmu, Stelly Zázvorkové a Jana Wericha, jsou námětem známkového kompletu s dvakrát dvěma různými příležitostnými poštovními známkami v nominální hodnotě 30 a 34 Kč, které Česká pošty uvede do prodeje ve středu 6. dubna a naváže tak na sérii Čeští herci a herečky.

Česká pošta: Herecké ikony připomíná nový známkový komplet
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Autorství výtvarného návrhu si připsal Jan Maget. Zároveň známkový komplet vychází týden před 100. výročím narození Stelly Zázvorkové.

Český filmový a divadelní herec, dramatik a filmový scenárista Jan Werich se narodil v Praze 6. února 1905. Při studiu Masarykova gymnázia v pražské Křemencově ulici se seznámil se svým pozdějším divadelním partnerem Jiřím Voskovcem. Roku 1927 uspořádali amatérské divadelní představení Vest Pocket Revue. Jejich divadelní spolupráce pokračovala nejdříve v Osvobozeném divadle a následně působili pod hlavičkou tzv. Spoutaného divadla, kde uvedli jednu ze svých nejodvážnějších her Balada z hadrů. Po návratu z emigrace založili Werich s Voskovcem divadlo V+W. Po následném odchodu Jiřího Voskovce do exilu působil Jan Werich v různých pražských divadlech, od roku 1955 řídil Divadlo satiry, které přejmenoval na Divadlo ABC, kam přijal Stellu Zázvorkovou. Jan Werich zemřel v Praze 31. 10. 1980.

Stella Zázvorková se narodila 14. 4. 1922 v Praze. Stella Zázvorková absolvovala divadelní školu E. F. Buriana. Ve 40. letech se objevovala na pódiu divadla Větrník. Později byla členkou Realistického divadla a Divadla E. F. Buriana. Jan Werich ji přijal v roce 1955 do Divadla ABC. Po připojení Divadla ABC k MDP se stala členkou Městských divadel pražských, kde působila až do roku 1990. Nezapomenutelné jsou i její filmové role: objevovala se v titulech, které jsou dnes ve zlatém fondu české a československé kinematografie. Diváci si pamatují její temperamentní ženy z filmů Anděl na horách, Pane, vy jste vdova!, Zítra to roztočíme, drahoušku…!, Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, či pozdějších jako Kolja, Pelíšky, Kytice a Babí léto. Herečka Stella Zázvorková se jako jedna z mála zapsala do paměti několika generací divadelních, filmových, televizních a seriálových diváků (včetně těch nejmenších). Stella Zázvorková zemřela 18. 5. 2005 v Praze.

známky

Součástí emise jsou i obálky prvního dne vydání (FDC) se dvěma motivy: na první Jan Werich rozmlouvá se Stellou Zázvorkovou a na druhé Stella Zázvorková s Janem Werichem. Celou emisi vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o., známkové komplety ofsetem v nákladu 25 000 kusů (tj. 2 x 50 000 známek) a oba druhy FDC digitálním tiskem po 2 600 kusech.

Zájemci si mohou nové příležitostné známky či celé známkové komplety zakoupit na specializovaných přepážkách či v e-shopu na webových stránkách České pošty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…