Česká pošta: Hvězdná hora na cenině

13.03.2023 16:09 | Tisková zpráva

Ve středu 15. března uvede Česká pošta do prodeje novou příležitostnou písmenovou poštovní známku z edice Krásy naší vlasti: Český Šternberk, jejímž motivem je pohled na tento středověký hrad z protějšího břehu řeky Sázavy. Autorem výtvarného návrhu je Jan Kavan, rozkresbu známky a rytinu obálky prvního dne vydání připravil Miloš Ondráček.

Česká pošta: Hvězdná hora na cenině
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Hrad Český Šternberk založil Zdeslav z Divišova kolem roku 1241 a pojmenoval ho podle rodového erbu, zlaté osmicípé hvězdy a též dle dobového zvyku poněmčovat názvy, tedy Sternberg (Stern – hvězda, Berg – hora). Zároveň přijal nový přídomek ze Sternberga. Od svého založení až do současnosti je stále v držení tohoto rodu, nyní je vlastněn už 20. generací potomků zakladatele. Jedná se o výjimečnou okolnost, a proto autor do popředí grafického návrhu zakomponoval erb rodu Šternberků. Předlohu pro známku vytvořil Jan Kavan akvarelem v kombinaci s pastelkami.

Nominále známky je zastoupeno písmenem „A“, které odpovídá ceně za vnitrostátní obyčejné psaní – standard do 50 gramů v prioritním režimu dodání dle ceníku základních poštovních služeb v aktuálním znění – ke dni vydání 30 Kč.

známka

Motivem obálky prvního dne vydání (FDC) je grafická podoba motivu ze štukové výzdoby Žlutého salonu, který vytvořil Carlo Brentano v době raně barokní přestavby hradu, ve 2. polovině 17. století.

Celou emisi vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o., známku metodou ocelotisku z ploché desky v kombinaci s ofsetem v nákladu 96 000 kusů a FDC ocelotiskem z ploché desky v nákladu 2 500 kusů. Zájemci si mohou novou ceninu zakoupit na přepážkách či v e-shopu na webových stránkách České pošty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…