Česká pošta: ICOM má svou první poštovní známku

16.06.2022 20:29 | Tisková zpráva

V souvislosti s konáním 26. Generální konference ICOM ve dnech 20. až 28. srpna v Praze uvádí Česká pošta do prodeje novou příležitostnou písmenovou poštovní známku. Námětem známky jsou symboly související s českou kulturou a historií a autorem jejího výtvarného návrhu je Miroslav Roubíček.

Česká pošta: ICOM má svou první poštovní známku
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Nominále nové ceniny je zastoupeno písmenem „E“, které odpovídá ceně za obyčejnou zásilku do zahraničí do 50 g – evropské země dle Ceníku základních poštovních služeb v aktuálním znění – k datu vydání 39 Kč.

Mezinárodní rada muzeí ICOM (International Committee of Museums), založená v roce 1946, je jediná celosvětová muzejní asociace a patří mezi nejvýznamnější profesní organizace na světě. Hlavním úkolem ICOM je prezentace a ochrana muzeí, kulturního a přírodního dědictví, hmotného i nehmotného, z minulosti i současnosti pro budoucnost. Od svého založení sdružuje zhruba 3500 muzeí po celém světě ve 119 národních radách, což představuje téměř 50 000 muzejníků a muzejních odborníků v jediné organizaci. Jejím vrcholným shromážděním je generální konference, která se koná jednou za tři roky. Účastní se jí ředitelé, vedoucí pracovníci a další odborníci z muzeí a galerií, veřejné správy i soukromého sektoru celého světa.

známka

České muzejnictví je významným společenským fenoménem, který se podílí na tvorbě kulturní identity české, evropské i světové. Celosvětově mimořádné je už samotné množství sbírkových předmětů, které dosahuje počtu asi 65 milionů. Poměrně hustá je také samotná muzejní infrastruktura a řada sbírkových předmětů, které jsou v jednotlivých muzeích uloženy, přesahuje svou hodnotou regionální kontext (např. nejstarší keramická socha na světě Věstonická Venuše, nejstarší portrét na světě – žena z Dolních Věstonic, stroj na výrobu prvních měkkých kontaktních čoček na světě atd.). Čeští muzejníci se také výrazně podíleli na formování evropské a světové muzeologie. ICOM od roku 1977 také koordinuje Mezinárodní den muzeí 18. května, který je slaven ve více než 150 zemích světa.

Součástí emise je i obálka prvního dne vydání (FDC), jejímž námětem jsou symboly hlavního města Prahy v základních barvách. Celou emisi vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o., známku ofsetem v nákladu 400 000 kusů a FDC digitálním tiskem v nákladu 2600 kusů.

Novou příležitostnou písmenovou poštovní známku si mohou zájemci zakoupit na specializovaných přepážkách nebo v e-shopu na webu České pošty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…