Česká pošta: Kolo Favorit a jízdní posel zahajují emisi „béčkových“ známek

30.01.2020 16:26

V souvislosti se zavedením dvourychlostního režimu doručování listovních zásilek začne Česká pošta 1. února prodávat výplatní poštovní známky, na nichž je poprvé v historii nominále zastoupeno písmenem „B“. Těmito známkami budou moci nově její klienti označovat obyčejná psaní doručovaná v tzv. ekonomickém režimu, tedy do dvou dnů od podání.

Česká pošta: Kolo Favorit a jízdní posel zahajují emisi „béčkových“ známek
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Autorem grafického návrhu známky s fenomenálním jízdním kolem Favorit je Petr Ptáček. Od 50. do 90. let se v rokycanském závodě vyráběla kola určená běžným cyklistům, ale i speciály pro sportovce všech cyklistických disciplín. V Rokycanech se bicykly vyráběly již od konce 19. století pod značkami Tudor a Tripol. Firma Favorit byla založena v roce 1951, v dobách své největší slávy produkovala 200 000 kol ročně a vlastnit kolo z rokycanské továrny bylo snem mnoha kluků. Na různých typech tohoto kola soutěžili například bratři Pospíšilové či zlatý olympionik z Tokia Jiří Daler.

známka

Metodou plnobarevného ofsetu a v nákladu 6 250 000 kusů známku vytiskla Poštovní tiskárna cenin, která stojí i za tiskem druhé „B“ známky, jejímž námětem je jízdní posel v červené uniformě na koni.

Poštovní uniformy patřily již od poloviny 18. století k hlavním identifikátorům poštovních zaměstnanců na veřejnosti. Pěstovaly hrdost poštovních zaměstnanců a vytvářely pocit sounáležitosti i jisté stavovské výlučnosti. Z historického hlediska jsou dokladem hmotných i kulturních dějin poštovní správy a jejích zaměstnanců, podávají nám svědectví o dobové módě, sociálním, hospodářském a duchovním prostředí rakouské monarchie, meziválečného i poválečného Československa.

Podobu této známky navrhl Karel Zeman a známkový sešitek vytištěný též metodou plnobarevného ofsetu, vydaný v nákladu 200 000 ks, obsahuje 10 ks výplatních známek ve formě celoplošných samolepek s oddělením formou průseku.

známka

Jak je již naznačeno výše, nominále zastoupené písmenem „B“ odpovídá ceně za vnitrostátní Obyčejné psaní – standard do 50 gramů v ekonomickém režimu dodání dle ceníku základních poštovních služeb v aktuálním znění – ke dni vydání 19 Kč. Cena sešitku k datu vydání: 10 x 19 Kč, tedy 190 Kč.

Zájemci si mohou výplatní známky či známkové sešitky zakoupit na všech pobočkách České pošty či na jejích webových stránkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…