Česká pošta: Nová známka připomíná 50 let od hrdinských činů Jana Palacha a Jana Zajíce

24.06.2019 19:58

Česká pošta ve středu 26. června představí novou příležitostnou poštovní známku s motivem graficky zpracovaných podobizen Jana Palacha a Jana Zajíce, od jejichž tragických obětí, na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy, letos uplynulo 50 let. Autorem výtvarného návrhu celé emise je Kryštof Krejča.

Česká pošta: Nová známka připomíná 50 let od hrdinských činů Jana Palacha a Jana Zajíce
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Motivem obálky prvního dne vydání (FDC) je graficky upravený Palachův občanský průkaz, jenž má symbolicky ohněm poškozené okraje, na razítku jsou pak symbolicky zobrazeny dva kříže a datum vydání.

Jan Palach, dvacetiletý student filozofické fakulty, se na protest proti situaci v Československu upálil 16. ledna 1969 v horní části pražského Václavského náměstí. Na následky své „akce“, jak svůj čin sám v krátkém rozhovoru z nemocnice nazval, zemřel v neděli 19. ledna 1969. Přepis rozhovoru, který s ním před smrtí natočila ošetřující lékařka, dokládá, že se nejednalo o krok nešťastného člověka. Jeho pohřeb 25. ledna v Praze se stal celonárodní manifestací proti sovětské okupaci. Smuteční průvod několika desítek tisíc lidí šel z Václavského náměstí na tehdejší náměstí Krasnoarmějců dnešní náměstí Jana Palacha.

Kromě dalších mladých lidí šel v Palachových stopách i osmnáctiletý student železniční průmyslovky v Šumperku Jan Zajíc. Během období Pražského jara s nadšením podporoval uvolnění ve společnosti. Po sebeupálení Jana Palacha se zúčastnil protestní hladovky, kterou ukončil v den Palachova pohřbu. Zklamán pokračující normalizací i tím, že Palachův čin neměl za následek žádnou dlouhodobější reakci ve společnosti, se rozhodl Palacha následovat a 25. února 1969 se v průjezdu jednoho z domů na Václavském náměstí zapálil. Zemřel na místě, ani se mu nepodařilo vyběhnout na ulici.

Ačkoliv protestní sebevraždy hluboce otřásly veřejným míněním, neměly bohužel trvalejší dopad na tehdejší politickou situaci v Československu.

Příležitostnou poštovní známku technikou plnobarevného ofsetu vytiskla Poštovní tiskárna cenin Praha nákladem 500 tisíc kusů a 3300 kusů FDC digitálním tiskem.

Známku v nominální hodnotě zastoupené písmenem A je možné použít pro vnitrostátní obyčejné psaní do 50 g, dle ceníku základních poštovních služeb v aktuálním znění – ke dni vydání odpovídá 19 Kč. Známku si mohou zájemci zakoupit na kterékoliv specializované filatelistické přepážce, na vybraných poštách a na webových stránkách České pošty.

Tehdejší Československá pošta vydala známku s motivem Jana Palacha již v roce 1991. Vedle textu „Jan Palach 1948 – 1969“ byl na známce jemnou kresbou provedený Palachův portrét, odpovídající fotografii z jeho vysokoškolského indexu. Kupón obsahoval text „Sdružení pro Nadaci Jana Palacha“ a symbolickou kresbu plamenů s profilem lidské tváře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…