Česká pošta: Příležitostný aršík představuje další čtyři zoologické zahrady

06.09.2018 11:41

Česká pošta začíná ve středu 5. 9. 2018 prodávat aršík s příležitostnými poštovními známkami „Ochrana přírody: Zoologické zahrady III“. Po úspěšné emisi Zoologické zahrady I a II přichází její pokračování, které dává možnost představit i další významné zahrady v ČR, tedy ZOO Děčín, ZOO Ústí nad Labem, ZOO Zlín a ZOO Ostrava. Na kuponech a okrajích aršíku jsou vyobrazeny další vzácné druhy zvířat našich předních zoologických zahrad.

Česká pošta: Příležitostný aršík představuje další čtyři zoologické zahrady
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

V řadě aršíků mapujících naše nejvýznamnější zoologické zahrady, členy Unie českých a slovenských zoologických zahrad, představuje Česká pošta tento rok v pořadí již třetí aršík. Na něm jsou na čtyřech známkách opět zastoupeny dvě zahrady české a dvě zahrady ležící na území Moravy.

Na známce s nominální hodnotou 19 Kč, věnované ZOO Děčín, je použit motiv samce a samice medvěda hnědého grizzly, které jako jediná ZOO u nás chová tato zvířata a tento druh je i v jejím znaku. Motiv je ještě doplněn detailem hlavy samce s výrazem hrozby. Na tzv. obálce prvního dne vydání (FDC) je zobrazen velmi vzácný makak chocholatý, který se v přírodě vyskytuje pouze na malém území na ostrově Sulawesi. ZOO Děčín má největší chovnou skupinu těchto zvířat u nás.

Následuje známka s nominální hodnotou 23 Kč, připomínající ZOO v Ústí nad Labem. Předchůdcem současné zahrady byla ptačí rezervace, kterou založil ústecký podnikatel H. Lumpe v roce 1908. Po II. světové válce došlo k proměně na zoologickou zahradu. Největší atrakcí je tu v současnosti rodinka orangutanů bornejských, která je i motivem známky. Na FDC je ohrožený druh horské zebry Hartmannové, kterou zahrada úspěšně odchovává.

Centrálním motivem známky s nominální hodnotou 27 Kč jsou dvě samice slona afrického. ZOO ve Zlíně má tři slonice a u jedné z nich se podařila první úspěšná inseminace tohoto druhu na našem území. Mělo jít o první slůně africké narozené v Česku, bohužel se počátkem prázdnin slůně narodilo mrtvé. Námětem FDC je největší druh vydry – vydra obrovská, nazývaná také brazilská. Tento chráněný druh je ohrožen pytláky, kteří ji loví pro velmi kvalitní kožešinu, jejíž cena se rovná cenám kůží jaguárů. ZOO Zlín je jedinou naší zahradou, která tento druh chová.

Na poslední známce s nominální hodnotou 33 Kč je hroch obojživelný, erbovní druh ostravské ZOO. Známku v horní části doplňuje skupina opic v pohybu. Jedná se o jednoho z nejkrásněji zbarvených primátů, kočkodana Dianina. Ostravská zahrada má největší chovnou skupinu těchto zvířat na světě. Na FDC je pardál obláčkový, který tvoří jakýsi předěl mezi velkými a malými kočkovitými šelmami. Čtveřici známek doplňují ještě čtyři kupóny, vždy s vyobrazeným druhem atraktivním pro uvedenou zahradu. Stejně tak je tomu v okolí kupónů i na okrajích aršíku. Motivem razítek jsou vždy hlavy zvířat zobrazených na známce.

Známkový aršík byl vytvořen technikou ocelotisku z ploché desky kombinovaným vícebarevným ofsetem. Autorem výtvarného námětu jsou Jaromír a Libuše Knotkovi, rytinu vytvořil Martin Srb. Zájemci jej mohou zakoupit na všech filatelistických přepážkách (tedy tam, kde mají pošty svou specializovanou přepážku), na webových stránkách České pošty a dále na vybraných poštách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…