Česká pošta: Známka ke stovce Ďábla z Vinohrad

14.02.2024 22:03 | Tisková zpráva

Klavírista sedící u pianina, o které se opírá revuální girl. Takový je motiv nové příležitostné poštovní známky Osobnosti: Jiří Šlitr, v nominální hodnotě 27 Kč, kterou Česká pošta uvedla do prodeje ve středu 14. února. Autorem výtvarného návrhu je Jiří Suchý. Od narození Jiřího Šlitra v polovině února uplyne 100 let.

Česká pošta: Známka ke stovce Ďábla z Vinohrad
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Český hudební skladatel, klavírista, zpěvák, herec, ilustrátor a výtvarník Jiří Šlitr se narodil 15. února 1924 v Zálesní Lhotě u Jilemnice a zemřel 26. prosince 1969 v Praze. Svou tvorbou výrazně ovlivnil českou populární hudbu a společně s Jiřím Suchým a Ferdinandem Havlíkem založil v roce 1959 divadlo Semafor. Mimo jiné zhudebnil přes 300 písní, napsal hudbu k deseti celovečerním filmům (například Kdyby tisíc klarinetů, Zločin v Šantánu) a ilustroval 20 knih.

Suchého kresba na známce znázorňuje Šlitra v inscenaci jeho nejvýraznějšího díla Jonáš a tingltangl. U pianina sedí zády k divákům, což naznačuje, že byl komikem. Nebývá totiž zvykem, aby ústřední postava byla k divákovi obrácena zády.

Šlitr

Slečna u pianina je v kostýmu charakteristickém pro revue, kabaret a tingltangl. Tyto žánry měl Jiří Šlitr rád a věnoval jim značnou část tvorby. Jiří Suchý tak při tvorbě emise čerpal inspiraci v celoživotní práci v těchto žánrech.

Námětem doplňující obálky prvního dne vydání (FDC) je pruhovaná košile s motýlkem a buřinka, která k Jiřímu Šlitrovi neodmyslitelně patřila. Celou emisi vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o. Známku ofsetem v nákladu 300 000 kusů a 2300 kusů FDC metodou digitálního tisku. Zájemci si mohou novou známku zakoupit na přepážkách nebo v e-shopu na webových stránkách České pošty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…