Česká pošta varuje před podvodnými e-maily, vydávajícími se za Českou poštu

01.02.2020 15:06

Na Českou poštu se v posledních dnech obrátilo několik klientů s tím, že obdrželi e-mail s upozorněním na nedoplatek nebo výzvu s žádostí o doplnění osobních údajů.

Česká pošta varuje před podvodnými e-maily, vydávajícími se za Českou poštu
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Autoři těchto e-mailů se vydávají za Českou poštu. Po příjemcích žádají zaslání nedoplatku nebo stažení souboru z přílohy a vyplnění osobních údajů.

Upozorňujeme naše zákazníky a všechny ostatní uživatele, aby na podobné zprávy neodpovídali a nepokoušeli se klikat na odkazy! Je zde mimo podvod i zvýšené nebezpečí napadení počítače či mobilního zařízení škodlivým softwarem, případně zneužití osobních údajů či finanční ztráty.

E-maily jsou odesílány z adres, které neodpovídají adresám České pošty. Obsahují gramatické chyby a chybí v nich česká diakritika. Pokud očekáváte objednaný balíček, můžete stav jeho doručování bezpečně sledovat v aplikaci „Sledování zásilek“ na webových stránkách www.postaonline.cz.

Česká pošta nedávno varovala také před fiktivní soutěží o mobilní telefon iPhone 11. Na mobilních telefonech a stránkách sociální sítě Facebook se objevují formou reklamy klamavé zprávy s logem České pošty. Podvodná hra se projevuje i formou úhrady poštovného (51,- Kč).

Česká pošta není autorem těchto zpráv, její logo je použito neoprávněně. Už dříve podala trestní oznámení na neznámého pachatele a v tuto chvíli podniká veškeré kroky, aby zobrazování této zprávy spojené se jménem České pošty zabránila.

Příklad podvodného e-mailu:

Subject: Vznikli potíže s doruèením vašeho balíèku

Dobrý den,

Váš balíèek dorazil do našeho skladu 23. ledna 2020 roku v 14:35 ráno.

Èíslo sledování zásilky-04852899122 Náš kurýr bohužel nemohl doruèit zásilku na vaši adresu kvùli nesprávným nebo neúplným informacím v adrese.

Zdá se, že v celním prohlášení došlo k chybì. Informovali jsme odesílatele a on nám pøedal vaši e-mailovou adresu, abychom mohli tento problém vyøešit co nejdøíve.

Abychom mohli doruèit váš balíèek, musíte potvrdit adresu.

Za tímto úèelem si stáhnìte dokument pøipojený k tomuto dopisu, vyplòte ho a pošlete nám ho.

S úctou, Èeská pošta

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…