Česká průmyslová zdravotní pojišťovna: Pády malých cyklistů odnáší nejvíce hlava

28.02.2018 11:25

S přibývajícím počtem cyklistických stezek vyráží na kolo čím dál více cyklistů. Bezstarostnou jízdu si nejlépe užijeme, pokud nezapomeneme na ochrannou přilbu. Dbejme zejména na bezpečnost dětí.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna: Pády malých cyklistů odnáší nejvíce hlava
Foto: ČPZP
Popisek: ilustrační foto

Při pádu z kola hrozí nejen lehké odřeniny, pohmožděniny, ale také zlomeniny nebo i poranění hlavy. A právě zranění na hlavě je nejnebezpečnější, neboť může náš život zcela změnit nebo dokonce ukončit.

Výsledky odborných studií naopak prokázaly, že cyklisté, kteří nosí ochrannou přilbu, podstupují 19 krát menší riziko úmrtí než ti, kteří jezdí bez ní. Jak uvedl portál Svět v bezpečí, lze s pomocí ochranných přileb předejít 83 % fraktur lebky, 53 % zranění měkkých částí hlavy a 48 % poškození mozku.

Nošení cyklistické helmy při jízdě na kole představuje účinnou prevenci poranění hlavy. Zvláště důležitá je tato ochranná pomůcka pro děti, protože ty utrpí většinu vážných úrazů hlavy následkem cyklistických nehod. Hlava pády z kola odnáší podle statistik nejvíce. U dětí, které spadnou z kola, hrozí poranění hlavy ve 44 % případů, zatímco například paže si poraní ve 27 % a kolena ve 23 % případů.

Na nákup ochranné přilby pro děti přispívá v letošním roce i Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP). „Jde o jednu z  letošních novinek v rámci našich preventivních programů. Zákonným zástupcům dětí a mládeže do 18 let včetně poskytneme příspěvek až 300 Kč, který se vztahuje na ochrannou přilbu na sport zakoupenou v kamenné prodejně, popřípadě v e-shopu prodejny. Čerpat jej je možné v případě, kdy u ČPZP jsou pojištěni dítě i rodiče,“ upřesnila tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna  registruje více než 1,2 milionu klientů. Třetí největší zdravotní pojišťovna v zemi má aktuálně 111 poboček po celé republice. Klientům spolu s dostupnou a kvalitní zdravotní péčí nabízí atraktivní programy plné výhod, slev a bonusů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…