Česká republika byla vyhlášena hlavní zemí na mezinárodním knižním veletrhu v Lipsku 2019

18.03.2018 13:51

Český stánek v pátek slavnostně otevřel ministr kultury Ilja Šmíd za účasti náměstkyně pro řízení sekce živého umění MK Kateřiny Kalistové, velvyslance ČR v SRN Tomáše J. Podivínského, vice-starostky a radní pro oblast kultury města Lipska Skadi Jennicke, ředitele Lipského knižního veletrhu Olivera Zilleho, ředitele Moravské zemské knihovny v Brně Tomáše Kubíčka a programového koordinátora prezentace ČR Martina Krafla.

Česká republika byla vyhlášena hlavní zemí na mezinárodním knižním veletrhu v Lipsku 2019
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury v demisi Ilja Šmíd

Na slavnostní ceremonii byla Česká republika oficiálně oznámena  jako hlavní země lipského veletrhu v roce 2019. Ministr Šmíd ve svém úvodním projevu poděkoval všem přítomným za účast i dobrou dosavadní spolupráci a připomněl důležitost prezentace České republiky na mezinárodním knižním veletrhu v Lipsku v roce 2019 se statusem hlavní země. Smlouvu o spolupráci podepsali v březnu 2017 tehdejší ministr kultury Daniel Herman a ředitel lipského veletrhu Oliver Zille. Přípravou a realizací byla pověřena Moravská zemská knihovna pod vedením p. Tomáše Kubíčka, která představí německé veřejnosti projekt Českého roku v Lipsku, resp. Sasku. V rámci projektu bude od října 2018 do prosince 2019 prostřednictvím autorských čtení, divadelních a filmových představení, odborných kolokvii a konferencí, hudebních koncertů, knižních a výtvarných výstav a dalších kulturních aktivit  představována současná česká kultura i témata, která patří k vývoji české společnosti v období posledních třiceti let. Do projektu, jenž využívá i partnerské osy mezi městy Lipskem a Brnem a dlouholeté vztahy mezi regionem Sasko a Ministerstvem kultury ČR, se partnersky zapojí například Město Lipsko, Lipský knižní veletrh, Grassi Lipsko, Městské muzeum historie v Lipsku, Schaubühne Lindenfels, Česká centra, Česko-německý fond budoucnosti, Národní galerie, Moravská galerie a řada dalších českých i německých kulturních.

Prestižní německou Cenu literárních domů včera večer převzal spisovatel Jaroslav Rudiš, který patří mezi nejvýraznější a nejpřekládanější české spisovatele po roce 2000. Současnou českou tvorbu na letošním mezinárodním knižním veletrhu v Lipsku představují autoři Michal Ajvaz, Bianca Bellová, Petr Borkovec, David Drábek, Sylva Fischerová, Arnošt Goldflam, Jiří Hájíček či Petr Hruška.

„Věřím, že česká prezentace na mezinárodním knižním veletrhu v Lipsku dopadne na výbornou. A věřím, že k tomu úspěchu dopomůže i  oceněný spisovatel Jaroslav Rudiš. Ostatně k jeho dílu nemám jen vztah úřední, formální, ale i osobní – ať už jde o legendárního Aloise Nebela, román Konec punku v Helsinkách nebo hudební projekt Kafka Band. A přeji mu úspěch v dalších podobných aktivitách i další podobně prestižní ocenění“  uvedl ministr kultury Šmíd.

Mezinárodní knižní veletrh potrvá do 18.3.2018; podrobný program doprovodných akcí v naší expozici naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…