Česká republika poskytne humanitární, rozvojovou a rekonstrukční asistenci Sýrii

05.07.2016 14:02

Vláda ČR v červnu vyslovila souhlas s návrhem na poskytnutí humanitární, rozvojové a rekonstrukční asistence Sýrii v období 2016 – 2019 v celkové výši 195 mil. Kč na zmírňování utrpení civilního obyvatelstva a napomáhání obnovy země.

Česká republika poskytne humanitární, rozvojovou a rekonstrukční asistenci Sýrii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Cílem pomoci je v návaznosti na Londýnskou konferenci na podporu Sýrie zintenzívnit podporu syrskému civilnímu obyvatelstvu, zmírnit důsledky mnohaletého konfliktu a prostřednictvím této cílené asistence rovněž snížit migrační tlak v jedné z hlavních zdrojových zemí. Materiál vychází rovněž z nutnosti zachovat syrskou administrativu a územní správu a podpořit stabilitu institucí, a předejít tak opakování libyjského scénáře doprovázeného rozvratem státních institucí. Za současné složité situace má poskytovaná pomoc velký význam i jako gesto solidarity a poskytnutí naděje pro civilní obyvatelstvo. Při realizaci této asistence bude zohledňována bezpečnostní situace v zemi.

ČR při poskytování této asistence do Sýrie vychází z relevantních rezolucí RB OSN, zejména rezoluce 2254 (2015) z 18. 12. 2015, která vyzývá k přijetí příslušných kroků k ochraně civilního obyvatelstva, zdůrazňuje nezbytnost poskytnutí rychlého, bezpečného a bezproblémového přístupu pro humanitární organizace a vyzývá všechny státy, aby využily svůj vliv na syrskou vládu a syrskou opozici s cílem pokročit v mírovém procesu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…