Česká správa sociálního zabezpečení: Zajímají vás podrobné údaje z důchodové oblasti?

19.08.2016 9:40

Statistická ročenka České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) za rok 2015 přináší podrobný pohled na oblast důchodového pojištění, jednu z hlavních činností instituce. Elektronická verze ročenky je již nyní na webových stránkách ČSSZ. Obsahově navazuje na předchozí ročníky.

Česká správa sociálního zabezpečení: Zajímají vás podrobné údaje z důchodové oblasti?
Foto: ČSSZ
Popisek: Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ)

Publikace má pět hlavních tabulkových částí. Například v kapitole o vyplácených důchodech jsou uvedeny informace o tom, kolik bylo k 31. 12. 2015 vypláceno důchodů, jakého druhu, komu a v jaké kombinaci. Soubor vyplácených důchodů je též popsán v členění podle krajů, průměrné výše, průměrného věku důchodce a podle druhu důchodu. Sestavy zároveň ilustrují zastoupení žen a mužů.

Informace o invaliditě rozšiřují údaje o přiznaných a vyplácených invalidních důchodech o příčiny invalidity. Data jsou tříděna podle 19 skupin diagnóz definovaných Světovou zdravotnickou organizací (WHO).

K dispozici jsou též informace o některých kvantilech, tedy o tom, kolik procent důchodců z celku má důchod nižší než je uvedená výše důchodu. Vedle mediánu, který soubor důchodců rozděluje na dvě části (50 %), jsou uvedeny i hraniční hodnoty kvantilů. Tyto údaje ilustrují starobní a invalidní důchody vyplácené sólo.

Ročenka je tradičně doplněna základními informacemi demografického charakteru a údaji ilustrujícími některé fáze zpracování důchodové agendy. Publikace je jedním ze zdrojů pro tvorbu důchodových datových sad, které ČSSZ ve formátu otevřených dat publikuje na svém speciálním portále na adrese: data.cssz.cz.

Statistická ročenka za rok 2015

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…