Česká televize: 65 let od prvního televizního přímého přenosu připomene dokument na ČT sport

11.02.2020 17:11

Dnes je to přesně pětašedesát let od prvního přímého přenosu u nás – živě se tehdy vysílalo hokejové utkání z pražské Štvanice. Historický milník televizního vysílání připomene dokument 65 let přímého přenosu dnes večer od 20:35 na programu ČT sport.

Česká televize: 65 let od prvního televizního přímého přenosu připomene dokument na ČT sport
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

„Československá televize vysílala od začátku buď záznamové relace, nebo živé vstupy ze studia. Nicméně pořád zde byla poptávka být někde na místě události, která se odehrává právě teď, a není to v budově Měšťanské besedy. K tomu však mohlo dojít teprve ve chvíli, až bude připravená technika. První přenosový vůz byl zhotoven v lednu 1955, kdy také vyvstala poslední otázka, a to která událost se bude živě přenášet. Volba tehdy padla na hokejové utkání českých hráčů se Švédskem,” říká šéfkomentátor Redakce sportu ČT Robert Záruba.

Vůbec první sportovní přímý přenos v Československu se tak uskutečnil 11. února roku 1955. Z pražského Zimního stadionu Štvanice divákům zprostředkovala ČST zápas na ledě domácích hráčů se švédským týmem IF Leksand. Přestože měl přenos trvat pouze dvě třetiny hokejového utkání, pro velký zájem diváků se nakonec odvysílaly třetiny tři. „Už v průběhu zápasu přicházely telegramy a zvonily telefony. Sportovní nadšenci tehdy volali třeba z Českých Budějovic, že mají výborný obraz a jen ať vytrváme, a tak se rozhodlo, že se hokej bude vysílat až do konce,“ vzpomíná komentátor utkání Vít Holubec.

S touto technologickou novinkou, prvním přímým přenosem, tak přišla Československá televize už rok po zahájení pravidelného vysílání v únoru 1954, kdy černobílý program nabízela na jednom kanále a omezený počet dnů v týdnu. Přenos tehdy odstartoval obrovské zvýšení zájmu o vlastnictví televizoru.

Česká, dříve Československá televize, od té doby odvysílala již více než padesátku světových hokejových šampionátů, patnáct turnajů v rámci zimních olympijských her a devět světových pohárů.

Bohatou historii prvního živého televizního přenosu v Československu připomene divákům dokument 65 let přímého přenosu dnes večer na programu ČT sport od 20:35.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…