Česká televize: Hyde Park Civilizace se vrací, v sobotu představí již 29. nositele Nobelovy ceny

04.09.2020 12:39

Už čtyři roky je věda pravidelnou a každodenní náplní vysílání České televize. Samostatná redakce vznikla 5. září 2016 a za dobu své existence zpracovala na pět tisíc témat, jen loni jich nabídla do vysílání 1736.

Česká televize: Hyde Park Civilizace se vrací, v sobotu představí již 29. nositele Nobelovy ceny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize na Kavčích horách

Od ledna také divákům poskytovala vědecký pohled na pandemii koronaviru. Po půlroční pauze se nyní vrací na obrazovku i pořad Hyde Park Civilizace. V sobotu 5. září přivítá Daniel Stach ve vysílání nositele Nobelovy ceny, australského imunologa Petera Dohertyho.

Pořad Hyde Park Civilizace moderuje Daniel Stach už devátým rokem. Za tu dobu vedl rozhovory s již osmadvaceti nositeli Nobelovy ceny. V soboru k nim přibude další. „Devětadvacátým nobelistou bude australský imunolog Peter Doherty, který zjistil, jak náš imunitní systém pozná, kdy má zaútočit a kdy zůstat v klidu. Mluvit budeme také o novém typu koronaviru i o tom, proč se díky ovci stal sám pokusným králíkem,“ avizuje témata rozhovoru moderátor Daniel Stach, který se v posledním půlroce stal i jednou z hlavních tváří vysílání o pandemii, kterou redakce vědy od března denně ve vysílání pokrývala.

„Příchod globální pandemie do Česka pro nás byla zatím největší zkouška. I v nejkrizovějších týdnech jsme nad rámec obvyklé každodenní práce připravili pět speciálních vysílání pořadu Země v nouzi,“ říká vedoucí redakce vědy Jaroslav Zoula a Daniel Stach jej doplňuje: „Vstupovali jsme do vysílání s tematickými bloky, ve kterých jsme vysvětlovali konkrétní dění, novinky ve vývoji léků nebo vakcíny. Dávali jsme do kontextu aktuální čísla, aby diváci měli hlubší přehled o tom, co se děje a jaké jsou trendy, protože samotné číslo nově zachycených nakažených nestačí.“

Na webu ČT24 v sekci věda (www.veda24.cz) bylo za poslední rok uveřejněno 1529 článků, z toho tři sta o nemoci Covid-19. První článek publikovala redakce 3. ledna a jednalo se o vůbec první autorský článek o koronaviru v rámci všech českých médií. Zájem čtenářů vyvolaly i příspěvky na sociálních sítích. Videa na facebookové stránce redakce vědy čítají 8,5 milionů zhlédnutých minut, což představuje nárůst o 493 % v porovnání s druhým pololetím roku 2019.

Redakce v uplynulém půlroce připravila rovněž čtyři tematická vysílání k výročí konce 2. světové války a speciální vysílání s přímým přenosem startu první komerční lodi s posádkou k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) Crew Dragon, a to včetně živě komentovaného připojení lodi k ISS.

V sobotu se do vysílání opět po půlroční pauze vrací premiérovými díly pořad Hyde Park Civilizace, rozhovor s Peterem Dohertym uvidí diváci programu ČT24 od 20:05 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.