Česká televize: Podzim ČT art odstartuje přímý přenos Kytice

31.08.2020 13:30

Letošní podzim nabídne na ČT art dokumentární portréty významných osobností kulturní scény. Diváci budou moci zhlédnout příběh hudebníka, politika a moderátora Michala Prokopa, film mapující více než osmdesát let života hudebního kritika Jiřího Černého i stoletou historii jedné z nejznámějších českých loutek Josefa Spejbla.

Česká televize: Podzim ČT art odstartuje přímý přenos Kytice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize na Kavčích horách

Součástí pravidelného zářijového programu je Mezinárodní televizní festival Zlatá Praha, který se letos uskuteční od 23. do 26. září. V premiéře uvede snímky o dlouholeté primabaleríně Národního divadla Tereze Podařilové nebo o světoznámém operním pěvci Pavlu Černochovi.

„Letošní jarní sezóna se stala nejsledovanějším půlrokem v historii ČT art a tento trend divácké přízně si držela stanice i v létě. Je to příjemná startovací pozice do dalšího roku jeho existence, ovšem zároveň i pozice, která zavazuje. Jsem přesvědčen, že podzimní nabídka má všechny předpoklady pro to, aby na úspěšné období navázala,“ říká výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl a doplňuje: „Novou sezónu odstartujeme přímým přenosem veleúspěšné inscenace Kytice z Národního divadla. Říká se, že první dojem rozhodne o všem. To je sice pravda, ale přitažlivý obsah nabídne naše stanice po celý rok.“

Týden premiér s koncerty, divadlem i knihami

Tradiční Týden dárků odstartuje inscenace živě přenášená z Národního divadla. Za mimořádným ohlasem a zájmem Kytice stojí podle režiséra Martina Kukučky z tandemu SKUTR vedle Erbenova textu, scénografie, kostýmů, choreografie a hudby také výrazné herecké obsazení: „Nad tím vším je cítit, jak si nejstarší generace herců podává ruku s nejmladšími členy souboru divadla. Několikrát se stalo, že představení působilo skoro až jako obřad v kostele. Máme blízko k folkloru, jeho ozvuky se objevují skoro v každé naší inscenaci. Doufám, že z Kytice je cítit, že ji bereme vážně, nebojujeme s ní, ale naopak je zde určitý zdravý respekt.“

První zářijové dny dále nabídnou v televizní premiéře koncerty Pink Floyd, Queen s Adamem Lambertem nebo Hanse Zimmera. Portrét českého hudebního kritika Jiřího Černého nebo zesnulého amerického herce Patricka Swayzeho. Dále předávání knižních cen Magnesia Litera, zahajovací koncert Dvořákovy Prahy, ale i film Cirkus Rwanda o spolupráci českého Cirku La Putyka s africkým spolkem Future Vision Acrobat.

Od populární hudby, přes loutkové divadlo po architekturu

Od neděle 13. září se na televizní obrazovky vrátí Doupě Mekyho Žbirky, do kterého si populární slovenský zpěvák tentokrát pozve Michala Hrůzu, Katku Knechtovou nebo skupinu Mňága a Žďorp. Nové hosty přivítá na své šumavské usedlosti už počtvrté jazzman Rudy Linka. Mezi pozvanými nechybí Václav Neckář, Lenka Filipová nebo Dan Bárta.

Osobnostem se bude věnovat ČT art i v samostatných dokumentech. Ty připomenou skladatele vážné hudby Leoše Janáčka, současné hudebníky Luboše Pospíšila a Michala Prokopa nebo jednu z nejznámějších loutkových postav. „Jubileum Josefa Spejbla odráží a reflektuje sto let naší republiky. V důležitých milnících naší historie se ocitala i jeho postava. Byl tu s námi a dějiny s ním. Tento fakt jsme podpořili i v samotném dokumentu. Diváci uvidí dobové archivní snímky důležitých okamžiků Československa a Josef Spejbl bude aktivně při tom,“ říká režisérka Adéla Sirotková, která je podepsaná i pod snímkem Ladislav Lábus – architekt empatie.

Výročí dvě stě padesáti let od narození Ludwiga van Beethovena připomene hned devět projektů zahrnujících výpravné životopisné drama, dokument o nejslavnější symfonii všech dob a několik klavírních koncertů. Milovníci divadla se mohou těšit například na drama Pan Halpern a pan Johnson z repertoáru Divadla Ungelt, které na podzim oslaví dvacet pět let od své existence, a nebo na hru Smíření ostravské Komorní scény Aréna se zpěvy o křivdě, moci, nenávisti a o tom, jak se Češi smiřovali s vyhnáním Němců z pohraničí. Osud mladé talentované brněnské skladatelky, dirigentky Vítězslavy Kaprálové představí záznam inscenace Vitka z Divadla Husa na provázku.

Zlatá Praha po sedmapadesáté

Nová scéna Národního divadla bude před posledním zářijovým víkendem hostit televizní festival Zlatá Praha. O zahájení se ve středu 23. září postará svým vystoupením tenor Pavel Černoch. O něm natočila dokument Olga Špátová, který uvidí návštěvníci festivalu o den později. „Pavla jsem začala natáčet v říjnu 2018 při stavbě jeho domu nedaleko Prahy a končila jeho kolaudací skoro za dva roky. Od prvního momentu mě fascinovala jeho opravdovost, přímost a upřímnost. Odvaha, s jakou mě pustil k vrcholným momentům své kariéry, ale i k citlivým chvílím svého osobního života. Nadchla mě vzácná kombinace nádherného zpěvu s jeho přátelskou a laskavou povahou,“ říká režisérka.

„I když se na jaře zdálo, že budeme bojovat s menším zájmem, přihlásilo se nám do soutěže rekordních sto snímků z celého světa. Což je největší číslo za posledních pět let. Jenom počet přihlášených záznamů hudebních koncertů je oproti loňsku dvojnásobný. To je skvělá zpráva a jen to dokládá, jak je náš festival v mezinárodním měřítku a hlavně v této době nezastupitelný,“ doplňuje Tomáš Motl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…