Česká televize: Rok, kdy se mezi učebnice dostala i vzdělávací videa

02.04.2021 16:14

V uplynulém roce se krátké vzdělávací pořady staly běžnou součástí distanční výuky. Na portálu ČT edu, který Česká televize spouštěla 1. 4. 2020, si doposud žáci a učitelé přehráli přes 1,5 milionu videí.

Česká televize: Rok, kdy se mezi učebnice dostala i vzdělávací videa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize na Kavčích horách

V posledních týdnech mají uživatelé největší zájem o materiály, které jim pomohou připravit se na přijímací zkoušky na střední školy a na maturity. Učitelé krom českého jazyka a matematiky využívají videa intenzivně i při výuce dějepisu, fyziky, přírodovědy nebo zeměpisu.

Distanční výuka klade na učitele nové nároky, a to také v podobě nutnosti střídat typy aktivit tak, aby i bez osobního kontaktu udrželi zájem a pozornost žáků. K výkladu proto připojují on-line cvičení, hry, čtení, nebo právě sledování krátkých vzdělávacích videí a následnou práci s nimi. „Z ročního fungování webu ČT edu je evidentní, že velká řada učitelů se opravdu snaží o to, aby hodiny žákům zpestřila a aby jim byla schopna probíranou látku předat poutavě i bez prezenční výuky. Vzdělávací videa zapojují buď přímo do distanční hodiny, nebo je žákům zadávají v rámci samostatné přípravy a o obsahu následně v hodině debatují,“ říká vedoucí projektu ČT edu Alžběta Plívová.

Roli videa jako nosiče vzdělávacího obsahu oceňuje i ředitel Národního pedagogického institutu Ivo Jupa: „Videa dětem umožňují pracovat se zajímavým obsahem, který primárně nevznikal jako učebnice, učení je pak velmi autentické. A protože se dané zdroje na ČT edu často netýkají jen jednoho předmětu, zasazují téma do širšího kontextu a propojují látky, které by se žáci jinak učili samostatně.“ Největší zájem mají uživatelé ČT edu nyní o pomoc s přípravou na přijímačky na střední školy a na maturity. „Vedle matematiky a češtiny jsou pak videa populární zejména tam, kde vyučující chtějí žákům předvést probíranou látku názorně, což výuka na dálku komplikuje, tedy například ve fyzice, zeměpise, a u žáků prvního stupně především v prvouce a přírodovědě nebo angličtině,“ doplňuje Plívová.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 1.4.2021)

hlasovalo: 19333 lidí

Využití krátkých videí při učení mladších žáků doporučuje i garantka prvního stupně vzdělávání v Národním pedagogickém institutu Hana Havlínová: „Videa přinášejí dětem informace prostřednictvím takového média, kterému rozumí a na které jsou zvyklé. Je to pro ně do určité míry jednodušší než čtení. Video navíc dává dětem nové zrakové podněty a je velmi názorné, dobře tak doplňuje obsah učebnic a děti se toho ve výsledku dozví více.“ Podle Havlínové vzdělávací videa zároveň usnadňují práci učitelům, kteří se snaží žáky namotivovat, zaujmou a dát jim impuls pro vlastní nápady či diskusi.

Právě videa pro první stupeň tvoří nejnavštěvovanější segment portálu ČT edu. Ten dnes pokrývá téměř tři stovky témat z více než čtyřiceti předmětů, od předškolní po středoškolskou výuku. Pro ČT edu Česká televize natočila už i dva internetové pořady pro žáky připravující se na důležité zkoušky, Nebojte se matematiky a Dáme to! „Využití videí se postupně stává nezbytnou součástí vzdělávacího procesu v současné moderní škole. Během pandemické situace roku 2020 portál ČT edu výrazně přispěl k motivaci a zpestření distanční výuky. Pomohl nejen učitelům, ale hlavně žákům, kteří se musí často sami vypořádat se zvládáním náročné látky,“ říká pedagog a poradce pro vzdělávání Petr Chára.

Od spuštění ČT edu 1. 4. 2020 zhlédli uživatelé na portálu více než 1,5 milionu vzdělávacích videí a stáhli přes osmdesát tisíc pracovních listů. Výrazný prostor na ČT edu dostávají náměty reflektující aktuální dění, historická jubilea i výzvy, kterým společnost čelí. V letošním školním roce tak web přiblíží tvorbu dramatika Williama Shakespeara, od jehož úmrtí uplyne 405 let, výročí konce 2. světové války nebo události spojené s Miladou Horákovou.

Web ČT edu Česká televize spustila společně s dalšími vzdělávacími projekty, UčíTelkou či Odpoledkou, v počátcích pandemie koronaviru, aby tak usnadnila žákům, jejich rodičům i učitelům distanční výuku. Portál v loňském roce získal speciální Filmovou cenu Technologické agentury ČR za zmírnění dopadů pandemie na vzdělávání a minulý týden ocenila úsilí České televize na poli vzdělávání Nadace České spořitelny.

První díl série Dáme to!, věnovaný korektuře textu ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…