Česká televize a 81 nominací na České lvy. Bojovat bude Zátopek, Okupace nebo Božena

18.01.2022 8:24 | Tisková zpráva

Celkem 81 z 87 možných nominací získaly projekty, na kterých se podílela Česká televize – devětašedesát z nich obdržely koprodukční filmy, dalších dvanáct televizní projekty ČT.

Česká televize a 81 nominací na České lvy. Bojovat bude Zátopek, Okupace nebo Božena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize na Kavčích horách

Vůbec nejvíce nominací na Českého lva za loňský rok, dohromady třináct, získalo shodně tragikomické drama Okupace a životopisný snímek Zátopek, z televizní tvorby pak minisérie Božena, v součtu celkem pět. Slavnostní vyhlášení vítězů uvede Česká televize v přímém přenosu z pražského Rudolfina v sobotu 5. března.

Kromě Okupace a Zátopka se bude o cenu za nejlepší film ucházet také komedie Muž se zaječíma ušima (11 nominací) a dramata Atlas ptáků (9) a Chyby (8). O nejlepší televizní seriál za loňský rok budou bojovat bez další konkurence Kukačky, Ochránce a Zločiny Velké Prahy. Projekty, na kterých se Česká televize podílela, kompletně obsadily rovněž nominace v kategoriích nejlepší herečka v hlavní i vedlejší roli, nejlepší herec v hlavní roli, nejlepší režie, scénář, kamera, střih, zvuk, hudba, scénografie, kostýmy a masky.

Navzdory pandemii se České televizi podařilo do kin v roce 2021 uvést na čtyři desítky filmů. Kromě čtrnácti hraných snímků také dvaadvacet dokumentárních a tři animované – mezi nimi i mezinárodně uznávaný celovečerní animovaný snímek Moje slunce Mad nominovaný ve čtyřech kategoriích a Myši patří do nebe ve dvou. Z dokumentární tvorby přidělili akademici po dvou nominacích snímku Láska pod kapotou a po jedné nominaci Jednotce intenzivního života, Nové šichtě a Snům o toulavých kočkách.

Anketa

Podporujete vládní návrh, který ve volbách umožní korespondenční hlasování ze zahraničí?

2%
97%
hlasovalo: 34453 lidí

Společně s nominacemi zveřejnila dnes Česká filmová a televizní akademie i nestatutární ceny. Cenu za nejlepší plakát i Cenu filmových fanoušků získal film Zátopek.

Vyhlašování vítězů devětadvacátého ročníku Českého lva proběhne v sobotu 5. března. Česká televize jej odvysílá přímým přenosem na programu ČT1.

Přehled počtu nominací projektů České televize:
13 nominací – Okupace, Zátopek
11 nominací – Muž se zaječíma ušima
9 nominací – Atlas ptáků
8 nominací – Chyby
5 nominací – Božena
4 nominace – Moje slunce Mad
2 nominace – Amerikánka, Kukačky, Láska pod kapotou, Myši patří do nebe, Zločiny Velké Prahy
1 nominace – Jednotka intenzivního života, Kryštof, Lidi krve, Marťanské lodě, Nová šichta, Ochránce, Poslední den patriarchátu, Sny o toulavých kočkách

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…