Česká televize a 81 nominací na České lvy. Bojovat bude Zátopek, Okupace nebo Božena

18.01.2022 8:24 | Tisková zpráva

Celkem 81 z 87 možných nominací získaly projekty, na kterých se podílela Česká televize – devětašedesát z nich obdržely koprodukční filmy, dalších dvanáct televizní projekty ČT.

Česká televize a 81 nominací na České lvy. Bojovat bude Zátopek, Okupace nebo Božena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize na Kavčích horách

Vůbec nejvíce nominací na Českého lva za loňský rok, dohromady třináct, získalo shodně tragikomické drama Okupace a životopisný snímek Zátopek, z televizní tvorby pak minisérie Božena, v součtu celkem pět. Slavnostní vyhlášení vítězů uvede Česká televize v přímém přenosu z pražského Rudolfina v sobotu 5. března.

Kromě Okupace a Zátopka se bude o cenu za nejlepší film ucházet také komedie Muž se zaječíma ušima (11 nominací) a dramata Atlas ptáků (9) a Chyby (8). O nejlepší televizní seriál za loňský rok budou bojovat bez další konkurence Kukačky, Ochránce a Zločiny Velké Prahy. Projekty, na kterých se Česká televize podílela, kompletně obsadily rovněž nominace v kategoriích nejlepší herečka v hlavní i vedlejší roli, nejlepší herec v hlavní roli, nejlepší režie, scénář, kamera, střih, zvuk, hudba, scénografie, kostýmy a masky.

Navzdory pandemii se České televizi podařilo do kin v roce 2021 uvést na čtyři desítky filmů. Kromě čtrnácti hraných snímků také dvaadvacet dokumentárních a tři animované – mezi nimi i mezinárodně uznávaný celovečerní animovaný snímek Moje slunce Mad nominovaný ve čtyřech kategoriích a Myši patří do nebe ve dvou. Z dokumentární tvorby přidělili akademici po dvou nominacích snímku Láska pod kapotou a po jedné nominaci Jednotce intenzivního života, Nové šichtě a Snům o toulavých kočkách.

Anketa

Podporujete vládní návrh, který ve volbách umožní korespondenční hlasování ze zahraničí?

2%
97%
hlasovalo: 34453 lidí

Společně s nominacemi zveřejnila dnes Česká filmová a televizní akademie i nestatutární ceny. Cenu za nejlepší plakát i Cenu filmových fanoušků získal film Zátopek.

Vyhlašování vítězů devětadvacátého ročníku Českého lva proběhne v sobotu 5. března. Česká televize jej odvysílá přímým přenosem na programu ČT1.

Přehled počtu nominací projektů České televize:
13 nominací – Okupace, Zátopek
11 nominací – Muž se zaječíma ušima
9 nominací – Atlas ptáků
8 nominací – Chyby
5 nominací – Božena
4 nominace – Moje slunce Mad
2 nominace – Amerikánka, Kukačky, Láska pod kapotou, Myši patří do nebe, Zločiny Velké Prahy
1 nominace – Jednotka intenzivního života, Kryštof, Lidi krve, Marťanské lodě, Nová šichta, Ochránce, Poslední den patriarchátu, Sny o toulavých kočkách

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…