Česká televize bodovala na festivalech Heart of Europe a Finále Plzeň

05.10.2023 16:08 | Tisková zpráva

Celkem desítka pořadů a projektů České televize proměnila na konci září své nominace na festivalech Heart of Europe a Finále Plzeň.

Česká televize bodovala na festivalech Heart of Europe a Finále Plzeň
Foto: Karel Šebesta
Popisek: Logo ČT

Ze západočeské metropole si svého Zlatého ledňáčka odnesl seriál Volha nebo psychologické drama Brutální vedro. Dalších pět projektů ČT pak v Plzni získalo cenu od odborné a studentské poroty. Na mezinárodním festivalu Heart of Europe ve Varšavě zaujal porotu dokument Váleční reportéři, film Tajemství pana M., hra webu Déčka Jak bylo ve škole, ale také již oceněná Volha, která si odnesla první místo v kategorii celovečerní film a seriál.

Z šestatřicátého ročníku festivalu Finále Plzeň si Česká televize odváží celkem sedm cen. Mezinárodní porota ocenila Zlatým ledňáčkem za nejlepší hraný nebo animovaný film koprodukční snímek Brutální vedro. Dalšího Zlatého ledňáčka, tentokrát v kategorii nejlepší seriálové tvorby, si odnesl třetí díl dobového seriálu Volha.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36092 lidí

„Standa Pekárek, hlavní postava naší minisérie Volha, by na festivalové ocenění pravděpodobně reagoval svým charakteristickým: Třesu šéfe, třesu! Za sebe děkuji porotě i organizátorům přehlídky české filmové, televizní a internetové audiovizuální tvorby,“ uvádí k ocenění kreativní producent seriálu Volha Josef Viewegh. Série při svém vysílání na začátku roku zasáhla více než tři a půl milionu diváků ve skupině 15+.

Zvláštní uznání mezinárodní poroty si z Plzně odvezla komedie Bezva zuby na zásnuby nebo krátkometrážní drama Atestace. Cenu studentské poroty získalo drama Přišla v noci, dokument o době koronaviru Velké nic nebo také série Pět let, která byla původně uvedena jako web-only seriál.

„Moc mě těší, že právě mladí porotci ocenili seriál s tak křehkým a důležitým tématem, jakým je sexuální konsent, neboť pro ně byl určen především. O jeho kvalitě a aktuálnosti svědčí velký divácký zájem nejen v iVysílání ČT, ale i při televizním uvedení,“ říká kreativní a výkonný producent ČT Matěj Stehlík k úspěchu seriálu Pět let, který si v iVysílání dosud spustilo 1,6 milionu diváků a stal se tak nejsledovanější ze všech web-only projektů od spuštění nového iVysílání v prosinci 2021.

Další čtyři ceny z Varšavy

Ocenění za svou tvorbu získala Česká televize také na třetím ročníku mezinárodního festivalu Heart of Europe, který představuje tu nejlepší tvorbu veřejnoprávních stanic ze střední a východní Evropy. V konkurenci osmi desítek přihlášených pořadů uspělo prvním místem v kategorii televizních filmů či seriálů drama Volha. Snímek Váleční reportéři o práci novinářů na frontové linii získal druhé místo v dokumentární kategorii a své ocenění si odnesl i film Tajemství pana M., který získal druhé místo v sekci tvorby pro děti a mládež. Úspěch zaznamenala i hra webu Déčka Jak bylo ve škole, oceněná prvním místem v kategorii digital.

Oceněná seriálová tvorba České televize je k dispozici v iVysílání ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …