Česká televize představila 21 připravovaných dokumentů

18.06.2012 21:28

Česká televize vnímá dokumentární tvorbu jako jeden z pilířů veřejné služby. Jako jediná televize podporuje dokumentární tvorbu a dává ji prostor na obrazovce i v kinech v takovém rozsahu. Jen vloni bylo v České televizi dokončeno 64 solitérních dokumentů, z nichž mnohé byly oceněny na tuzemských i zahraničních festivalech a filmových přehlídkách.

Česká televize představila 21 připravovaných dokumentů
Foto: ct.cz
Popisek: Logo České televize

Pod vedením Petra Dvořáka chce Česká televize i nadále zůstat hlavním producentem a koproducentem dokumentární tvorby a tuto svou pozici neustále posilovat. Na dnešním setkání s novináři představil generální ředitel společně s tvůrci dokumentární projekty, které v současnosti Česká televize připravuje.

Od začátku letošního roku schválila Programová rada ČT do výroby celkem 21 dokumentárních projektů, které jsou v současné době v různých stádiích výroby. Zastoupeny jsou různé žánry od historických dokumentů, přes osobní portréty různých osobností z řad umělců, lékařů, sportovců, až po sociální dokumenty na téma menšin, alkoholu, tabákového průmyslu a dalších témat z domova i ze světa.

„Dokument přináší kromě své nezpochybnitelné umělecké hodnoty i poznání a významně posiluje společenské morální hodnoty. Role České televize vždy byla v tomto ohledu zcela nezastupitelná a do budoucna chceme pozici největšího producenta a koproducenta dokumentárních projektů ještě posílit. Podporovat budeme jak zavedené významné režiséry a autory, tak i mladé nadějné dokumentaristy,“ říká generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Pět vybraných nových projektů napříč tématy dnes generální ředitel představil společně s jejich tvůrci v budově České televize na Kavčích horách.

Občan Ztohoven

Celovečerní dokumentární film režiséra Michala Dvořáka zachycuje kompletní průběh projektu Občan K. umělecké skupiny Ztohoven, který zkoumá témata identity a identifikace jednotlivce v současném technologickém světě. Celkem dvanáct umělců si vyměnilo své fotografie na občanských průkazech a každý strávil celý rok s cizí identitou – účastnili se voleb do Poslanecké sněmovny, nechali si vystavit zbrojní pasy, cestovali po světě a vstupovali do manželství. Dokumentaristé zaznamenávali projekt od prvotního pořízení identifikačních fotografií a jejich počítačové úpravy až po zatčení jednoho z členů skupiny Policií ČR.

Sugar Blog

Režisérka Andrea Culková, vážně ohrožená těhotenským diabetem, investigativně pátrá po fatálních důsledcích staleté konzumace sladkého bílého prášku na jednotlivce a společnost. Napříč kontinenty odhaluje, jak obrovskou moc cukr měl a stále má. Jsme-li obrovským spolkem narkomanů cukru - jak se tato závislost projevuje ve fungování naší společnosti? Co konkrétně nám všudypřítomná chemická látka C12H22011 způsobuje a jak nás ovlivňuje? Jak se podílela na rozložení sil Evropy a světa? Kolik válek se kvůli cukru vedlo? Kolik lidí bylo přemístěno z kontinentu na kontinent? Jaké duševní a tělesné choroby zapříčiňuje? Dokumentární film Sugar Blog se na tyto a další otázky pokouší nalézt odpovědi.

Váňa

Unikátní filmový portrét legendárního žokeje Josefa Váni postupně odkrývá vnitřní svět jeho myšlení a způsob jeho života. Filmaři ojedinělým způsobem, v co nejcivilnějším pojetí, prožili jeden rok s Váňou v jeho maximální blízkosti. Film režiséra Jakuba Wagnera se ve svých obrazech „stává Váňou“ a zároveň poodkrývá zákulisí dostihového sportu, které není vždy takové, jak ho známe z hraných filmů. Podíváme se na závodiště v Pardubicích, Mostě, ale i německém Baden Badenu, italském Meranu, Benátkách a Pise, a to nejen na dráhu, ale i do míst, která jsou veřejnosti zapovězená. Váňa je fenomén nejen kvůli tomu, že v 59 letech poosmé vyhrál Velkou pardubickou – potřetí v řadě, nejen proto, že se okolo něj pohybuje špička dnešních žokejů a trénuje nejlepší dostihové koně, ale především kvůli svému přístupu ke všemu, co dělá a s čím se setká.

Kesaj Tchave (pracovní název)

Kesaj Tchave je filmoterapeutický dokument režisérky Rozálie Kohoutové o cestě dětského hudebně tanečního souboru z romské osady na východním Slovensku na vystoupení v romské osadě na pařížském předměstí. Základním stavebním prvkem dokumentu jsou sny dětí o tom, co je v zahraničí čeká. Sny vyprávějí o budoucnosti dětí i v širším časovém měřítku a jsou použity jako dramatický oblouk celého filmu.

Divadlo Komedie

Úvodní dokumentární film zastřešuje následujících 12 záznamů představení Divadla Komedie: Proces, Spílání publiku 2010, Poslední chvíle lidstva, Odpad, město, smrt, Goebbels / Baarová, Legenda o svatém pijanovi, Srdce temnoty, Petrolejové lampy, Weissenstein, Antiklimax, Nadváha, nedůležité: Neforemnost, Utrpení knížete Sternenhocha. Cyklus je ohlédnutím za deseti sezonami divadla. Tým režiséra Radima Špačka takřka „za pět minut dvanáct“ pořídil profesionální záznamy stěžejních představení souboru, který se, po neúspěšném dialogu se zřizovatelem (hlavní město Praha), rozhodl ukončit svou činnost. Souběžně vzniká hraný film podle inscenace Odpad, město, smrt v režii Jana Hřebejka.

Kompletní přehled všech schválených dokumentů za dané období naleznete v přiloženém press kitu.

DOKUMENU 2012 – přehlídka dokumentů ČT

Česká televize dnes kromě připravovaných projektů představila také program tradiční přehlídky dokumentárních filmů, které v loňském roce natočila, nebo se na jejich výrobě podílela, s názvem DOKUMENU 2012. Akci, na níž představuje to nejlepší ze své dokumentární tvorby, organizuje Česká televize již počtvrté. Projekce i doprovodné aktivity letošní přehlídky proběhnou ve dnech 20. a 21. června v kině Atlas. Vedle projekcí 27 dokumentů letos festival nabídne také odborné přednášky pro veřejnost. Setkání se světovou špičkou docusoapu Chrisem Terrilem na téma Docusoap jako oblíbený i opovrhovaný televizní formát proběhne 20. června od 15:00 hodin. Setkání s americkými dokumentaristkami Karin Hayes a Victorií Bruce spojené s projekcí filmu We're Not Broke (2012) proběhne v organizaci Institutu dokumentárního filmu 21. června od 13:00 hodin. Dopolední projekce budou ve spolupráci s neziskovou organizací Člověk v tísni vyhrazeny dětem základních a středních škol.

V celodenním programu představí Česká televize žánrovou a tematickou pestrost své dokumentární tvorby včetně distribučních dokumentárních filmů, na jejichž vzniku se podílela. Diváci mohou navštívit projekce snímků: Jídlo s ručením omezeným (režie L. Kokeš, K. Tasovská); Hypermarket, jeho pán a otrok (I. Bystřičan); Trafačka – Chrám svobody (S. Dlouhý, R. Vávra); Kodjo (N. Djapič), Věra 68 (O. Sommerová); Láska v hrobě (D. Vondráček); Národnost v pubertě: Mari a Lili (E. Hníková), Jak byla Jitka chudá (R. Kohoutová), Rihla (T. Engelová); Andělská hra (A. Sirotková); Jan Balabán (P. Všelichová); Závod ke dnu (V. Janeček); Tak to vidím já: Pepa (D. Slanařová), Amia (B. Rychlík); Jmenuji se Silva (D. Bonaventura); Soukromý vesmír (H. Třeštíková); Krok do prázdna Jana Masaryka aneb Dokonalý zločin (M. Petrov); Místo na slunci (I. Stehlík); 24 (K. Zlatušková); O slušnosti (R. Síbrt); Mein kroj (M. Dušek); Věci zcela pregnantní (J. Rudolfová); Číst počasí (K. Tasovská, L. Kokeš); Ve znamení psa (M. Dušek); Neodcházení (V. Polesný); Porucha (J. Šípek); Umanutá (M. Janek).

Součástí přehlídky bude také projekce filmu Trojmezí, jehož režisérka Klára Řezníčková získala 13. června Cenu Pavla Kouteckého - ocenění, které založili spolupracovníci a přátelé jednoho z nejvýraznějších českých dokumentaristů po jeho tragické smrti v roce 2006.

www.dokumenu.cz

Michaela Fričová, tisková mluvčí ČT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…