Česká televize vychází vstříc zájmu diváků. Prezidentskou Superdebatu uvede v neděli

20.12.2022 10:57 | Tisková zpráva

Česká televize nabídne divákům první velkou prezidentskou debatu v neděli 8. ledna. Pozváni do ní budou všichni oficiální kandidáti.

Česká televize vychází vstříc zájmu diváků. Prezidentskou Superdebatu uvede v neděli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize na Kavčích horách

ČT změnila původní termín Superdebaty tak, aby vyšla vstříc divákům, kandidátům i proto, aby téma prezidentských voleb nebylo už dále zatěžováno diskuzemi o křížících se termínech televizních debat. 

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí
Vzhledem k tomu, že komerční televize odmítly variantu národní prezidentské debaty a TV Nova naplánovala svoji debatu několika vybraných kandidátů na stejný termín, na jaký byla avizována Superdebata ČT, diváci by přišli o možnost sledovat v ČT společnou diskuzi všech kandidátů. Česká televize chce však divákům tuto příležitost nabídnout, a to i proto, že její předvolební debaty vždy patřily z hlediska významu i sledovanosti k nejzásadnějším pořadům.

„V České televizi si velmi dobře uvědomujeme celospolečenský význam a závažnost prezidentské volby, proto odmítáme z předvolebních debat dělat souboj vysílatelů. Pro nás je naopak důležité to, abychom zajistili co nejlepší informační servis pro diváky a nezasahovali nijak do předvolebních kampaní. To jsou důvody, proč přesouváme debatu před prvním kolem voleb na nedělní večer,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Česká televize se už v listopadu pokusila předvolební „souboj“ televizí o kandidáty i termíny vysílání vyřešit nabídkou společné debaty všech vysílatelů, komerční televize ale odmítly.

Předvolební debaty České televize se historicky vždy z hlediska sledovanosti řadily k nejvyhledávanějším pořadům celého roku na všech televizích. Poslední Prezidentský duel se s 2,7 miliony diváků stal nejen nejsledovanějším pořadem roku na celém TV trhu, ale i nejsledovanější politickou debatou v historii měření sledovanosti.

Podle nejnovějšího průzkumu společnosti Kantar CZ se navíc většina obyvatel Česka shoduje, že předvolební debaty v ČT jsou klíčové pro jejich finální volbu. Diváci jim přisuzují výrazně větší vliv na volební rozhodování než v případě diskuzí vysílaných na komerčních stanicích, a to v poměru sedmašedesát procent ku devatenácti. Sedmdesáti procentům dotazovaných se více líbí i obsahová stránka debat připravovaných zpravodajstvím ČT.

Debatu před prvním kolem volby odvysílá ČT1 a zpravodajská ČT24 v neděli 8. ledna od 20 hodin večer. Hostit ji bude Národní muzeum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…