Česká železnice oslaví svůj svátek Den železnice v Hradci Králové i v regionech

10.09.2015 15:40

Každoroční zářijové Dny železnice se letos uskuteční v sobotu 26. září v Hradci Králové. V železniční stanici a místním depu se představí historická i nejmodernější vozidla včetně railjetu nebo nejmodernější jednotky InterPanter. Regionální Dny železnice se uskuteční v dalších místech po celé republice.

Česká železnice oslaví svůj svátek Den železnice v Hradci Králové i v regionech
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Den železnice v Hradci Králové nabídne návštěvníkům pohled do minulosti železnice, představí řadu moderních vozidel i řadu zábavních atrakcí. Oslav se zúčastní více než 30 historických lokomotiv a vozů. Objeví se mezi nimi například parní lokomotivy „pětasedma“, „čtyřkolák“ nebo „štokr“, historické elektrické lokomotivy známé jako „bobina“ nebo motorové lokomotivy a vozy typu „sergej“, „zamračená“, „čmelák“ nebo „hurvínek“. Nejmodernější vozidla pak bude prezentovat railjet, elektrická expresní lokomotiva řady 380, moderní rychlíková jednotka InterPanter a několik typů osobních vozů.

Zábavní program bude připraven i pro nejmenší návštěvníky. Tím bude provázet maskot Českých drah slon Elfík. Děti mohou navštívit například Kinematovlak s promítáním filmů, dětský hrací vůz, divadelní nebo herní stan a Elfíkův skákací vůz.

Během oslav Dne železnice bude z Hradce Králové vypraveno také 11 zvláštních historických vlaků s parními nebo motorovými vozidly. Do oslav Dne železnice je zapojena také unikátní muzejní expozice signalizační a zabezpečovací techniky v areálu Signal Mont. Mezi centrem oslav na hradeckém hlavním nádraží a muzejní expozicí bude zajištěna kyvadlová doprava.

Mimořádnou nabídkou pro všechny návštěvníky Dne železnice ale i turisty a cestovatele představuje rozšířená platnost Skupinové víkendové jízdenky. V sobotu 26. září bude tato jízdenka mimořádně platit pro 5 osob bez omezení věku. To je ideální příležitost pro podniknutí nejrůznějších výletů a cest s přáteli.

Dny železnice zamíří i do regionů  

Ve východních Čechách se uskuteční regionální Den železnice v Trutnově v neděli 13. září. Na programu jsou jízdy nostalgických vlaků, výstava vozidel i železničních modelů.

Jihočeský Den železnice se uskuteční v sobotu 19. září v Jindřichově Hradci za spolupráce SŽDC a JHMD. Návštěvníkům nabídne různé jízdy, přehlídku vozidel i modelových kolejišť.

Karlovarský železniční den se uskuteční v Chebu a místní si připomenou také 150 let od příjezdu prvního vlaku do Chebu v říjnu 1865. Součástí místních oslav budou také jízdy historických vozidel, přehlídka současných lokomotiva a výstava modelového kolejiště.

V Olomouckém kraji oslaví svátek železnice v sobotu 12. září jízdou unikátních historických motorových vozů a výstavou lokomotiv z místního železničního muzea.
Moravskoslezský kraj oslaví Den železnice také v sobotu 26. září, a to v Ostravě a v Bohumíně. Součástí programu budou jízdy zvláštních vlaků, prohlídky běžně nepřístupných pracovišť železničářů s odborným výkladem, přehlídka vozidel a další aktivity.

V Pardubickém kraji se budou konat oslavy Dne železnice v sobotu 19. září v železničním uzlu Česká Třebová a budou mít formu Dne otevřených dveří v místním depu s prezentací tamních vozidel.

Den železnice v Praze se uskuteční již tradičně v areálu nádraží Praha-Braník, a to v sobotu 19. září. Součástí místního programu budou jízdy parního vlaku, jízdy mimořádného motorového vlaku po pražských spojkách, jízdy na šlapacích drezínách i vystoupení country-rockové skupiny El Paso.

Jihomoravský kraj se k oslavě železnice přidá 26. září v Zastávce u Brna. Budou vypraveny mimořádné vlaky s parní a historickou motorovou lokomotivou. V Zastávce se uskuteční také Hornické slavnosti.

Ve Středočeském kraji se uskuteční regionální Dny železnice v sobotu 12. září v Příbrami. I zde jsou připraveny jízdy nostalgických souprav, exkurze do Kovohutí Příbram nebo na pracoviště železničářů na příbramském nádraží a další kulturní program.

Zájemci o podrobný program Dne železnice v regionech i při centrální oslavě v Hradci Králové naleznou podrobnosti například na internetu na adrese www.denzeleznice.cz.

Den železnice připomíná datum 27. září 1825, kdy byl zahájen provoz s parní lokomotivou konstruktéra Georga Stephensona mezi anglickými městy Stockton a Darlington na trase dlouhé 40 km. Byla to revoluční změna, která nahrazovala koňské povozy, začaly se budovat tratě a postupně přecházela přeprava zboží a cestujících na železnici. Na našem území se první železnice objevila v roce 1832, kdy byla vybudována naše první koněspřežka mezi rakouským Lincem a Českými Budějovicemi. První parou tažený vlak pak přijel z Vídně do Břeclavi a následně také do Brna v roce 1839, již před 176 lety. Do Prahy pak přijel první vlak před 170 lety, v roce 1845.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…