Česká ženská lobby: Rovnost žen a mužů? Často jen na papíře. Jak v Ázerbájdžánu

08.03.2015 10:23 | Zprávy

„Oživlou statistiku“ znázorňující mizivé zastoupení žen v rozhodovacích pozicích mohli v pátek vidět lidé na Jungmannově náměstí v Praze. Happening moderovaný herečkou Simonou Babčákovou uspořádala Česká ženská lobby ve spolupráci s Fórem 50 % u příležitosti Mezinárodního dne žen.

Česká ženská lobby: Rovnost žen a mužů? Často jen na papíře. Jak v Ázerbájdžánu
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Poslankyně Parlamentu ČR

Česká ženská lobby tímto netradičním způsobem vybídla českou vládu, aby přijala konkrétní kroky k nápravě – schválila zákon zavádějící kvóty na kandidátní listiny a podpořila směrnici Evropské komise o zastoupení žen v dozorčích radách firem.

Možnosti politické participace žen v České republice skutečně nejsou uspokojivé. V žebříčku Světového ekonomického fóra, který hodnotí míru nerovnosti v postavení žen a mužů, jsme v loňském roce skončili na 96. místě po boku Indonésie či Ázerbájdžánu. Body nám sráží právě nízká účast žen na rozhodování.

V Poslanecké sněmovně zasedá 160 mužů a 40 žen (20 %), ve vládě působí 2 ministryně ze 17 členů. Podobně je to ve vrcholových manažerských pozicích. Ačkoli ženy tvoří 61 % absolventek a absolventů vysokých škol, ve vedení VŠ najdeme pouze 14 % rektorek.

V médiích není situace o mnoho lepší – např. ve vedení ČT působí 15 mužů a 2 ženy (12 %). Vůbec nejméně žen pak najdeme ve vedení velkých firem – ve stovce těch největších působí jen necelých 7 % žen a například představenstvo Hospodářské komory tvoří 34 mužů a 2 ženy.

Česká ženská lobby proto vyzývá vládu, aby přijala konkrétní kroky k nápravě – schválila zákon zavádějící kvóty na kandidátní listiny a podpořila směrnici Evropské komise o zastoupení žen v dozorčích radách firem.

Kromě happeningu probíhá o víkendu v Praze i Brně řada dalších akcí vztahujících se k genderové rovnosti a právům žen pod názvem „Oslavte s námi MDŽ jinak“.

ČESKÁ ŽENSKÁ LOBBY je síť organizací, které hájí práva žen v České republice: Aliance žen s rakovinou prsu, APERIO – Společnost pro zdravé rodičovství, Asociace podnikatelek a manažerek ČR, Business and Professional Women ČR, Česká asociace dul, Český helsinský výbor, Česká konfederace porodních asistentek, Český svaz žen, Evropská kontaktní skupina, Fórum 50 %, Gender Studies, Genderová studia FSS MU, Genderové informační centrum Nora, Hnutí za aktivní mateřství, Klub K2, Manushe, Moravská unie žen, Národní kontaktní centrum - ženy a věda (SOÚ AV ČR), NESEHNUTÍ Brno, Oddělení Gender & sociologie (SOÚ AV ČR), Otevřená společnost, Pomoc v nouzi, o.p.s., Porodní dům U čápa, proFem, Rodinné centrum Pexeso, ROSA – centrum pro týrané a osamělé ženy, Unie porodních asistentek, Ženský web

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…