České Budějovice: Stezka řeky Vltavy nezahálí, i v zimě nabízí celou škálu aktivit

16.12.2017 8:16

Na Silvestra nastoupí otužilci. Malí andělé půjdou v průvodu městem.

České Budějovice: Stezka řeky Vltavy nezahálí, i v zimě nabízí celou škálu aktivit
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Stezka řeky Vltavy funguje celoročně, bez ohledu na roční období a počasí. Projekt, který podporuje zájem o turistiku a aktivity na populárních místech v jižních Čechách, nabízí i v současnosti celou škálu akcí pro veřejnost. Návštěvníci i obyvatelé Českých Budějovic si mohou například naplánovat letošní silvestrovskou procházku na odpoledne k Lannově loděnici, kde se uskuteční čtvrtý ročník setkání otužilců. Hluboká nad Vltavou nabízí nevšední zážitky v adventním projektu Andělská Hluboká 2017.

Návštěvníci Hluboké si vychutnávají adventní atmosféru při nevšedních akcích

Město Hluboká nad Vltavou letos připravilo obsáhlý projekt Andělská Hluboká 2017. „Dotýká se výrazně nejen centra, kde se o víkendech scházejí lidé při různých příležitostech. Patří sem i akce v Alšově galerii na místním zámku nebo zdejší vánočně rozsvícená ZOO. Tu si při stejné akci před rokem po večerech prohlédlo 18 500 návštěvníků. Velký zájem proto v současnosti prodlouží termín rozsvícené ZOO do 7. ledna příštího roku,“ uvedla manažerka projektu Stezka řeky Vltavy Michaela Jirásková.

V neděli 24. prosince se od 10 do 15 hodin uskuteční Štědrý den v zoo. Komentovaná krmení vyder, medvědů či poníků a dalších zvířat jsou velmi oblíbenou zábavou dětí. Stává se tradicí, že návštěvníci nosí pro zvířata krmení. Vánoční dobroty, ořechy, ovoce i zeleninu a také suché pečivo nosí nejčastěji. Pro děti zoo přichystala drobné dárky, dospělí se mohou těšit na punč a připravený bude i čaj. Atmosféru doplní koledy.

Advent v Alšově galerii hlubockého zámku obsadil všechny čtyři adventní soboty. Poslední adventní sobotu 23. prosince bude v Zámecké jízdárně živý betlém a připravený je přílet anděla. K vidění jsou připravené velké loutky. Začátek bude v 11.30 hodin. Od 13.30 a v 15.30 hodin bude mít svůj vánoční koncert sbor Záviš. Případné doplnění či změny programu uvádí web www.ajg.cz.

Tuto sobotu 16. prosince projde před 17. hodinou v rámci Andělské Hluboké Masarykovou ulicí od mateřské školy ke kostelu průvod malých andělů. Od 18.30 hodin začne promítání filmu Anděl Páně II. Také na zdejším náměstí jsou vánoční stánky s občerstvením. „Očekáváme zajímavý podvečer, při kterém se zapojí děti i dospělí. Atmosféra u nás je zatím o adventu příjemná, komorní. Jistě se vyplatí přijet,“ konstatovala Lucie Jozová z Městského úřadu Hluboká nad Vltavou. Připomněla, že na 23. prosince je v případě příznivého počasí připravováno překvapení pro všechny návštěvníky.

Plovoucí kavárna i silvestrovské potápění, to je část nabídky v krajském městě

České Budějovice jsou městem adventu, náměstí Přemysla Otakara II. je v tomto období plné lidí, kteří letos obdivují nádherný stromeček, krouží kolem Samsona na bruslích nebo si užívají „punčové kolečko“. Možnost zajít na punč či dobrou kávu se však nabízí i na jiných místech ve městě. Na Slepém rameni Malše v Českých Budějovicích je nedávno otevřený hausbót s plovoucí kavárnou VLNNA. V nabídce je kromě punče a kávy na několik způsobů i možnost dát si třeba netradiční polévku nebo sendvič či dortík.

Čtvrtý ročník setkání otužilců je připravený naproti Kavárně LANNA, ve stejnojmenné loděnici na levém břehu Vltavy kousek od Dlouhého mostu. Uskuteční se na Silvestra, tedy poslední den v roce. Od 13.30 hodin bude otevřena brána borců. Od 14 hodin začne plavání ve vodách studené Vltavy.

„Zájem o silvestrovské plavání ve Vltavě roste. Při prvním ročníku bylo kolem desítky otužilců. Loni už jich přišlo 42. Podobně i letos čekáme nový rekord v účasti,“ doplnila Jirásková s tím, že i další program 4. ročníku silvestrovského Lannova ponoru pro otužilce. „Pro každého účastníka ponoru bude připravena malá pozornost a občerstvení od Kavárny Lanna,“ dodala.

V rámci Stezky řeky Vltavy je možné se v době od jara do podzimu plavit z centra Českých Budějovic od Lannovy loděnice přes Hlubokou nad Vltavou do Týna nad Vltavou a dále při odbočce proti proudu Lužnice do Kolodějí nad Lužnicí s nově zrekonstruovaným zámkem Mitrowicz. Zatím poslední dokončená plavební komora na Vltavě v Hněvkovicích pak umožňuje plavbu po téměř 100 kilometrů dlouhé vodní cestě z Českých Budějovic až do Týna nad Vltavou a dále na Orlík. Na malých lodích je ovšem možné doplout přes Prahu a Mělník až do Hamburku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…