České dráhy: Druhá polovina letních prázdnin bude plná nostalgických jízd

04.08.2023 7:23 | Tisková zpráva

I v měsíci srpnu si mohou železniční fanoušci užít spoustu nostalgických jízd historickými vlaky. Už o následujícím víkendu vyjede parní vlak z Lužné u Rakovníka do Nižboru, pokračuje také Léto na Bechyňce a Rožnovské parní léto.

České dráhy: Druhá polovina letních prázdnin bude plná nostalgických jízd
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Prohlédnout si kouzelné prostředí Lednicko-valtického areálu mohou zájemci stylově při cestě historickým motorákem Hurvínek. Za návštěvu stojí i ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka, které je až do konce srpna otevřené denně kromě pondělí a kde návštěvníci najdou řadu železničních skvostů.

Parním vlakem z ČD Muzea k Berounce

V sobotu 5. srpna v 11:00 vyjede parní vlak tažený lokomotivou Kremák (534.0323) z Lužné u Rakovníka a pojede po trase přes Rakovník, Křivoklát, Roztoky u Křivoklátu a Zbečno do Nižboru, kam dorazí ve 12:30. Na cestu zpět do Lužné se vlak vydá ve 14:45. Cestující si kromě jízdy historickým vlakem mohou naplánovat návštěvu hradu Křivoklát, prohlédnout si památkově chráněný Hamousův statek ve Zbečně, vykoupat se v Berounce nebo navštívit vyhlášenou drážní restauraci v Nižboru.

Pro parní lokomotivu 534.0323 to bude poslední jízda před jejím odstavením z provozu. Lokomotiva musí projít zostřenou prohlídkou kotle a je potřeba zajistit opravy na pojezdu lokomotivy.

Jízdu historickým vlakem mohou návštěvníci spojit s návštěvou muzea Českých drah v Lužné u Rakovníka, které je v letní sezóně otevřeno denně kromě pondělí od 9:30 do 17:00. Hlavním lákadlem muzea jsou parní lokomotivy, kterých se ve sbírkách nachází více než třicet. Tyto stroje mapují vývoj parního provozu od přelomu 19. a 20. stol. až po konec parní trakce ve druhé polovině 20. století. Kromě parních lokomotiv jsou k vidění také historické motoráčky, dieselové či elektrické lokomotivy, dobové osobní a nákladní vozy a spousta dalších zajímavých exponátů potřebných pro drážní provoz.

Rožnovské parní léto

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6153 lidí

Sobota 5. srpna bude poslední, kdy v tomto roce vyjede mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm historický parní vlak v rámci Rožnovského parního léta. Souprava bude sestavena z historických vozů bývalé 3. třídy a služebního vozu pro přepravu dětských kočárků. V jejím čele pojede parní lokomotiva Velký bejček (423.041). Přichystány jsou dvě jízdy z Valašského Meziříčí v 9:50 a 13:10. V opačném směru z Rožnova pod Radhoštěm vlak vyjede v 11:12 a 15:34.

V Rožnově pod Radhoštěm si mohou cestující v tento den užít 24. ročník Mezinárodního festivalu slovenského folkloru v ČR Jánošíkov dukát (ZDE).

Léto na Bechyňce

Každou sobotu až do 30. srpna a mimořádně také v neděli 13. srpna vyjedou na naší nejstarší elektrifikované trati, mezi Táborem a Bechyní, historické skvosty. Železniční nadšenci se mohou projet elektromotorovým vozem Elinka, což je nejstarší elektrický železniční vůz u nás, nebo soupravou taženou historickou elektrickou lokomotivou Bobinkou.

U vybraných stanic a zastávek na trati najdou cestující jednotlivá zastavení Naučné stezky Bechyňka. Informační tabule jsou doplněny mapami s vyznačenými turistickými cíli v okolí. O sobotách 5., 12. a 19. srpna od 9:00 do 15:30 bude v Bechyni navíc otevřena remíza s modelovým kolejištěm.

Kromě projížďky v historických vlacích si mohou cestující užít i kultury. O tomto víkendu 4. až 6. srpna se v Táboře uskuteční festival Komedianti v ulicích (ZDE), příští víkend 11. až 13. srpna se pak bude slavit 700 let od povýšení Bechyně na město (ZDE).

Motoráčkem do Lednice

O víkendech až do 3. září vyjíždí z Břeclavi do Lednice a zpět historický motoráček Hurvínek z roku 1955. Lednický zámek je jedním z nejkrásnějších komplexů anglické novogotiky v Evropě. V jeho okolí se nachází nejrozsáhlejší parkově upravená krajina na světě, která je zapsána na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Výletníci mohou navštívit třeba i místní Muzeum hraček.

Motoráček odjíždí z břeclavského nádraží v 9:23, 11:23, 13:11 a 15:11, z Lednice se na zpáteční jízdu vydává v 10:20, 12:20, 14:10 a 16:10. V sobotu 9. září motorový vlak nahradí parní vlak s lokomotivou Skaličák, vozy Rybáky a historický restaurační vůz.

Historickým motoráčkem na výlet do Mariánské Týnice

V úterý 8. a 22. srpna dovezou České dráhy zájemce historickým motorovým vozem z Lužné u Rakovníka do Kralovic a pak ČD Busem do Mariánské Týnice k barokní perle západních Čech. Tam si cestující budou moci prohlédnout někdejší poutní místo, kostel, západní a východní ambit, muzeum se stálou expozicí nebo krátkodobé výstavy, mezi ně patří i Dějiny piva na severním Plzeňsku.

Speciální vlak obslouží motorový vůz M 131.105 Hurvínek. Výjezd je naplánován z Lužné u Rakovníka v 11:55, zpět do Lužné u Rakovníka tento vlak dorazí krátce po 16. hodině.

Historickým vlakem z muzea do muzea

Každou středu až do 30. srpna vyjíždí nostalgický vlak sestavený z historických vozů řady Bam v čele s lokomotivou T435.0 Hektor z Lužné u Rakovníka do Chomutova. Vlak tak propojuje dvě železniční muzea, ČD Muzeum a depozitář Národního technického muzea. Muzea nabízejí rozsáhlou sbírku železničních skvostů.

Tento speciální vlak odjíždí z Lužné u Rakovníka v 10:55 a do Chomutova přijíždí ve 12:01. Na zpáteční cestu z areálu depozitáře vlak vyráží ve 14:30 a do Lužné dorazí v 16:02.

Předprodej jízdenek na nostalgické vlaky je možný na pokladnách ČD nebo na webu ZDE.

Více informací nejen o těchto akcích a jízdní řády speciálních vlaků najdete na portálu Vlakem na výlet nebo na stránkách ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…