České dráhy: Historický vlak do Rožnova pod Radhoštěm pojede čtyřikrát v červnu a červenci

11.06.2022 7:34 | Tisková zpráva

České dráhy ve spolupráci s městem Rožnov pod Radhoštěm připravily i na letošní sezónu sérii jízd parních vlaků mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm.

České dráhy: Historický vlak do Rožnova pod Radhoštěm pojede čtyřikrát v červnu a červenci
Foto: red
Popisek: ČD - logo

První jízdy se uskuteční v sobotu 11. června, další pak budou následovat o třech červencových sobotách. V těchto dnech bude zároveň v Rožnově probíhat zajímavý kulturní program.

Souprava zvláštních vlaků bude sestavena z historických vozů bývalé 3. třídy a služebního vozu pro přepravu dětských kočárků. Cestující nebudou ochuzeni ani o možnost občerstvení, v soupravě bude totiž zařazen také historický bufetový vůz. Přichystány budou vždy dvě jízdy z Valašského Meziříčí do Rožnova pod Radhoštěm a zpět. Odjezdy z Valašského Meziříčí budou vždy v 9:50 a 13:10, zpět z Rožnova pak v 11:12 a 13:37.

Velkou zajímavostí jízd budou v letošní sezóně především parní lokomotivy v čele vlaku. Místní Velký bejček 423.041 z roku 1924 se totiž podrobuje náročné opravě, a tak v čele vlaků musí stanout jiné, na Valašsku netradiční parní lokomotivy. V prvním termínu to bude Skaličák (433.001) z roku 1948, který je domovem v Brně, při dalších jízdách poté o dva roky starší sestra místního Velkého bejčka lokomotiva 423.009 z České Třebové, které její opatrovatelé familiárně říkají „Líza“. Ta byla vyrobena v roce 1922 a letos tak slaví stoleté jubileum.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 8.6. 2022)

66%
31%
hlasovalo: 19797 lidí

Jízdenky včetně rezervace místa k sezení je možné zakoupit v předprodeji v kterékoliv pokladně Českých drah do 20 hodin dne, který předchází dni jízd. Jednosměrná jízdenka pro dospělé bude stát 100 Kč, děti od 6 do 15 let zaplatí 50 Kč. Děti do 6 let jedou zdarma bez nároku na místo k sezení. Jiné slevy, zaměstnanecké jízdné, jízdenky IDS nebo OneTicket ve vlaku neplatí.

Parní jízdy se uskuteční o sobotách 11. června, 2., 16. a 30. července 2022. V tyto dny se budou zároveň v Rožnově pod Radhoštěm konat různé kulturní akce:

  • 11. června – Zpívající vlak – folklorní festival Ondrášova Valaška
  • 2. července – pořad s názvem Portášskými chodníčky (305. výročí vzniku portášů na Valašsku)
  • 16. července – Pekařská sobota ve Valašském muzeu v přírodě
  • 30. července – Dny řemesel a setkání kovářů ve Valašském muzeu v přírodě

tabulka

Více informací o akci najdete na portálu Vlakem na výlet (ZDE) nebo na stránkách ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…