České dráhy: Legendární lokomotivy v čele posledních šesti denních vlaků

01.05.2022 7:34 | Tisková zpráva

Poslední tři páry denních spojů na našem území dopravují legendární slovenské lokomotivy řady 350, známé pod přezdívkami ‚gorila‘ nebo ‚krysa‘.

České dráhy: Legendární lokomotivy v čele posledních šesti denních vlaků
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Několik desetiletí ovládaly dopravu na rušné trati mezi Prahou, Brnem a Bratislavou. Dopravovaly legendární transevropské expresy jako Balt-Orient, Pannonia, Hungaria nebo Metropol. V minulosti to byly naše nejvýkonnější a nejrychlejší lokomotivy a patřily mezi nejhezčí elektrické stroje u nás i v Evropě. Nyní v Česku obsluhují už jen několik málo posledních spojů.

„Od poloviny 70. let až do prosince 2014 zajišťovaly tyto lokomotivy dopravu prakticky všech vnitrostátních a mezistátních rychlíků a expresů z Prahy přes Brno do Bratislavy a Štúrova na československo-maďarských hranicích. S vlaky EuroCity jezdily až do Budapešti a během své téměř padesátileté kariéry zamířily v čele expresů také z Prahy do Děčína, z Břeclavi do Bohumína nebo po koridorech z Prahy přes Valašsko nebo Ostravsko na Slovensko. Z desítek výkonů denně jim dnes na území Česka zbývá posledních šest denních a dva noční expresy a během několika let zmizí z našich tratí úplně,“ říká Tomáš Mohr, ředitel odboru provozu osobní dopravy Českých drah.

Lokomotivy původní řady ES 499.0, dnes označené jako řada 350 a přezdívané pro svou sílu jako ‚gorila‘ nebo pro jeden z prototypových nátěrů v šedé barvě jako ‚krysa‘, nyní obsluhují po jednom páru vlaků na trase Bratislava – Praha, Budapešť – Bohumín a Žilina – Praha. V noční době navíc dopravují pár vlaků Slovakia mezi Bohumínem a Slovenskem. V těchto posledních vlacích si lze užít cestu s legendární ‚gorilou‘ a obdivovat ji v jejich čele, například při výletu vlakem do některých z míst na jejich trase, např. do Olomouce nebo Prahy.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

Původní řada ES 499.0 pro Československé státní dráhy vznikla v plzeňské lokomotivce Škoda kvůli zavedení dvou různých napájecích systémů v Československu. Jednalo se o naši první dvousystémovou lokomotivu pro napájení 3 kV DC, kterým byly vybaveny tratě na severu republiky, a 25 kV 50 Hz AC, které bylo používáno na jihu Československa. V době výroby v letech 1973 až 1975 byla díky výkonu 4 000 kW považována za nejvýkonnější čtyřnápravovou vícesystémovou lokomotivu Evropy. Její konstrukční rychlost byla 160 km/h. Tu však mohla využívat až od roku 2000 po modernizaci železničních koridorů a doplnění vlakového zabezpečovače, který je pro provoz rychlostí 160 km/h nezbytný. Dodnes je považována za jednu z našich nejhezčích lokomotiv.

‚Gorily‘ s nástupem moderních elektrických lokomotiv řady 380 ČD a Siemens Vectron postupně mizí z čela mezistátních expresů v Česku. Rychle tak ubývá příležitostí, kdy si lze užít cestu vlakem taženým legendární ‚gorilou‘ či chcete-li ‚krysou‘. Může to být ale zajímavý tip na výlet vlakem s nebo za legendární lokomotivou.

Vlaky, pravidelně dopravované řadou 350 (jízdní řád 2022)

  • EC 284 Metropolitan Slovenská strela Bratislava – Břeclav (6:07) – Brno hl.n. (6:38) – Praha hl.n. (9:42)
  • EC 285 Metropolitan Slovenská strela Praha hl.n. (19:12) – Brno hl.n. (22:20) – Břeclav (22:52) – Bratislava
  • EC 220 Valašský expres Žilina – Vsetín (8:53) – Val. Meziříčí (9:11) – Olomouc (10:03) – Praha hl.n. (12:52)
  • EC 221 Valašský expres Praha hl.n. (15:02) – Olomouc (17:51) – Val. Meziříčí (18:44) – Vsetín (19:03) – Žilina
  • EC 130 Báthory Budapest – Břeclav (12:10) – Přerov (13:13) – Ostrava hl.n. (14:07) – Warszawa – Terespol
  • EC 131 Báthory Terespol – Warszawa – Ostrava hl.n. (13:52) – Přerov (14:45) – Břeclav (15:45) – Budapest

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…