České dráhy: Muzeum v Lužné slaví čtvrtstoletí, vyjedou parní vlaky a představí se pivní speciál Matylda

10.06.2022 10:57 | Tisková zpráva

Už od roku 1997 slouží někdejší výtopna pro parní lokomotivy jako výstavní prostory, které ukazují historii železnice. ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka je dnes největší železniční muzeum v České republice.

České dráhy: Muzeum v Lužné slaví čtvrtstoletí, vyjedou parní vlaky a představí se pivní speciál Matylda
Foto: red
Popisek: ČD - logo

O následujícím víkendu od pátku 10. až do neděle 12. června bude toto muzeum slavit čtvrt století své existence a velcí i malí návštěvníci si tak během víkendu mohou užít pestrý program.

V pátek večer, v sobotu a v neděli se bude v ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka slavit. Zdejší muzeum totiž oslaví 25 let svého fungování. Příznivci železnice se tak mohou těšit na velkou oslavu. Hlavním bodem bude přehlídka parních lokomotiv. K vidění bude hned pět historických krásek, které jsou v majetku Českých drah a Klubu historie kolejové dopravy. Návštěvníci se tak mohou těšit na zatopené parní lokomotivy 354.195 Všudybylka, 354.7152 Sedma, 414.096 Heligón, 423.094 Velký bejček a 534.0323 Kremák.

„Všechno odstartuje již v pátek večer, kdy se od 20:30 brány muzea otevřou všem milovníkům železnice k nočnímu fotografování parních lokomotiv na osvětlených scénách. Focení bude probíhat mezi devátou a desátou hodinou večerní. V sobotu a v neděli čekají návštěvníky komentované přehlídky lokomotiv na točně depa, ty se uskuteční celkově čtyřikrát. V sobotu i neděli to bude vždy v 11:30 a ve 14:30,“ popisuje ředitel ČD Muzea v Lužné u Rakovníka Marek Plochý.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 8.6. 2022)

66%
31%
hlasovalo: 19797 lidí

Nebudou ale chybět ani nostalgické jízdy po okolí. Během víkendu s cestujícími vyjede všech pět parních lokomotiv, které potáhnou osobní vozy poválečné konstrukce Bai nebo lokálkové vozy s otevřenými nástupními plošinami, takzvané Dřeváky. Historickým vlakem z Lužné se můžou zájemci svézt do Krupé, Rakovníka nebo do Nového Strašecí. Jízdenky na všechny jízdy budou k zakoupení u vlaku.

Na oslavě bude poprvé k dostání i speciální pivo s názvem Matylda. Jde o speciál, který vyrobil plzeňský minipivovar. Pivo bude zatím k dostání v čepované variantě v areálu muzea. Od konce června bude toto pivo k dispozici i v atraktivní plechovce. Výtěžek z prodeje piva bude použit na probíhající opravu parní lokomotivy 313.432 Matylda.

V areálu muzea bude zajištěno i občerstvení ve dvou historických restauračních vozech.

Historie ČD Muzea v Lužné u Rakovníka

Ve stanici Lužná u Rakovníka nechala společnost Buštěhradské dráhy postavit výtopnu v roce 1871. Ve 20. letech minulého století došlo k jejímu přebudování a přemístění mimo hlavní areál stanice. A právě prostory bývalé výtopny jsou dnes ústřední částí ČD Muzea Lužná u Rakovníka.

V Lužné se parní lokomotivy opravovaly a udržovaly pro řádný provoz až do 70. let minulého století. V roce 1996 pak České dráhy přestaly v souvislosti s omezením provozu na okolních tratích prostory bývalé výtopny využívat zcela. Ladem však výtopna dlouho neležela.

Díky nadšencům se v Lužné hned od roku 1997 začalo s výstavní činností zaměřenou na historii železnice. Nápad vybudovat v Lužné železniční muzeum zaujal natolik, že v roce 1999 na něj navázaly České dráhy založením svého ČD Muzea.

Více informací o akci a jízdní řády vlaků najdete na portálu Vlakem na výlet (ZDE) nebo na stránkách ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …