České dráhy: Pražský den železnice nabídne pestrý program pro fanoušky veřejné dopravy

10.09.2020 21:20

České dráhy ve spolupráci se Správou železnic, organizací ROPID a dalšími partnery připravily na sobotu 12. září atraktivní program u příležitosti oslav regionálního Dne železnice.

České dráhy: Pražský den železnice nabídne pestrý program pro fanoušky veřejné dopravy
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Hlavní program bude připraven na Masarykově nádraží, odkud budou zajištěné zvláštní jízdy historickými soupravami po Praze i těsně za její hranice. Na nádraží bude k vidění Legiovlak, výstava železničních vozidel a výstava o budoucím depozitáři Národního technického muzea. Program ale bude přichystaný i v dalších stanicích: Ve stanici Praha-Dejvice bude probíhat rodinný den pořádaný Správou železnic a doprovodný program bude zajištěn také v Úvalech, Českém Brodě a Roztokách u Prahy. Součástí programu budou také jízdy historických tramvají a autobusů ulicemi metropole. Hlavní program oslav svátku železničářů bude zajištěn od 9 do 18 hodin na pražském Masarykově nádraží. K největším atrakcím budou patřit jízdy historickými vlaky. Hlavní program oslav svátku železničářů bude zajištěn od 9 do 18 hodin na pražském Masarykově nádraží. K největším atrakcím budou patřit jízdy historickými vlaky. „Během dne se návštěvníci svezou třemi generacemi dnes už historických vozidel. Zastoupené budou parní, motorové i elektrické vlaky. Unikátní budou jízdy parního motorového vozu Komarek,“ říká ředitel Regionálního obchodního centra ČD pro Prahu a Středočeský kraj Jakub Goliáš.

Parní vlak s lokomotivou 475.179 „Šlechtična“ celkem třikrát během dne vyrazí do různých směrů. První jízda bude směřovat do Dejvic a Veleslavína (odjezd z Masarykova n. v 9:37), druhá přes Úvaly do Českého Brodu (odj. ve 12:15) a poslední třetí pak do Čelákovic a Lysé nad Labem (odj. v 15:27). Do stanice Praha-Dejvice bude také jezdit parní motorový vůz Komarek a historická motorová souprava. S nimi bude možné podniknout i vyhlídkovou jízdu po Negrelliho viaduktu. Jedna jízda těmito vlaky bude stát 50 Kč, zpáteční jízdenka 100 Kč. Jízdenky bude prodávat vlakový personál.

Po trase Praha Masarykovo nádr. – Praha-Podbaba – Roztoky u Prahy a zpět pojede souprava „Tornádo“ (ř. 460). Dvěma spoji se můžete svézt až do Libčic nad Vltavou. Tzv. „pantograf“ (souprava ř. 451) sveze cestující do Úval a Českého Brodu. V těchto vlacích bude platit tarif ČD a PID.

Návštěvníci se můžou na Masarykově nádraží těšit také na výstavu železničních vozidel, prohlídku Legiovlaku nebo výstavu k otevření budoucího depozitáře Národního technického muzea. Chybět nebudou stánky a prezentace spolupracujících firem.

Kromě pražského Masarykova nádraží se bude konat zajímavý program i na jiných místech, kam se můžete svézt zvláštními vlaky:

  • Praha-Dejvice: Rodinný den, pořádaný Správou železnic, s. o.
  • Roztoky u Prahy: provoz modelového kolejiště KŽM
  • Úvaly: komentované vycházky po historii Úval a k úvalskému železničnímu viaduktu, jízdy historické drezíny
  • Český Brod: slavnostní otevření parkoviště B+R, výstava modelového kolejiště v čekárně, hudební vystoupení kapely Děs Band

V sobotu 12. září navíc budou po hlavním městě jezdit historické tramvaje i autobusy a v muzeu MHD ve Střešovicích bude pro návštěvníky připravený program (ve 14:00 a 15:30 hod. se bude konat koncert vážné hudby, atrakce pro děti). Navštívit je možné také Království železnic na Smíchově.

Cílem Pražského železničního dne je také připomenout letošní výročí událostí, které měly velký vliv na rozvoj železnice v hlavním městě:

  • 190 let od zprovoznění koněspřežné železnice Bruska (Dejvice) – Lány (květen 1830)
  • 175 let Masarykova nádraží (20. 8. 1845)
  • 175 let příjezdu prvního vlaku do Prahy, resp. olomoucko-pražské dráhy
  • 170 let Negrelliho viaduktu (1. 6. 1850)
  • 170 let tratě z Prahy do Kralup nad Vltavou (1. 6. 1850)
  • 30 let od přejmenování nádraží Praha-střed na Masarykovo nádraží (březen 1990)
  • 145 let od otevření těšnovského nádraží (10. 5. 1875)
  • 35 let od zbourání těšnovského nádraží (16. 3. 1985)
  • 145 let od zprovoznění tramvajové koňské dráhy (23. 9. 1875)
  • 115 let od ukončení provozu koňské dráhy v Praze (12. 5. 1905)
  • 35 let od zprovoznění nádraží Praha-Holešovice
  • 40 let od zprovoznění holešovické přeložky
  • 205 let od narození Jana Pernera a 175 let od jeho smrti

Jízdní řády zvláštních vlaků během Pražského železničního dne v sobotu 12. září 2020

jízdní řád1

jízdní řád2

jízdní řád3

jízdní řád4

jízdní řád5

jízdní řád6

Podrobnosti o akci jsou zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…