České dráhy: Preventivní vlak zamíří do Zlínského kraje

19.04.2014 17:00

Úspěšný projekt Českých drah „Preventivní vlak bezpečné železnice“ pokračuje i v letošním roce. Jízda vlaku začíná v úterý 22. dubna ve Valašském Meziříčí, kde bude k dispozici dva dny a od čtvrtka 24. dubna zastaví na dvoudenní návštěvu ve Vsetíně. Preventivní vlak je postaven na netradičním způsobu komunikace s mladými lidmi, která se při uplynulých ročnících Preventivního vlaku velmi osvědčila. Záštitu nad letošní jízdou vlaku převzal hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák.

České dráhy: Preventivní vlak zamíří do Zlínského kraje
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Návštěvníci vlaku z řad starších žáků základních škol a středoškoláků vidí přímo v prostředí železnice, jak končí zbytečná rizika spojená s nerozvážným hazardem, frajerstvím nebo nepozorností. Od roku 2007 Preventivním vlakem prošlo přes 9 tisíc žáků a studentů. Preventivní vlak vypravují společně České dráhy, Správa železniční dopravní cesty, Drážní inspekce, BESIP Ministerstva dopravy, Policie ČR a ČD Cargo.

Spolupořadatelem Preventivního vlaku se letos poprvé stala Správa železniční dopravní cesty. Její inspektoři seznámí mládež s pravidly bezpečného chování v prostředí železnice, drážní hasiči se pak zaměří na zásady poskytování první pomoci. Na obou místech konání navíc představí hasičskou zásahovou techniku, chybět nebudou ani ukázky jejich práce, například vyprošťování zraněného z havarovaného automobilu.

Co návštěvníky v Preventivním vlaku čeká?

Prvním vagónem je speciální kinovůz určený k projekci filmů s bezpečnostní tematikou připravených partnery projektu. Žáci a studenti uvidí, jaké nebezpečí je může potkat na železnici, nebudou-li respektovat stanovená pravidla. Sestřih krátkých filmů ukáže reálné záběry následků železničních neštěstí, když vlak přejede člověka, když automobil vjede na přejezdu přímo pod vlak. Zařazen je i film, ve kterém dívka popálená elektrickým proudem líčí svou největší životní hloupost. Ve druhém, konferenčním, voze budou návštěvníci diskutovat s odborníky, kteří se nehodami na železnici zabývají. Setkají se s vyšetřovateli Drážní inspekce, Českých drah a Policie ČR. Vůz je vybaven moderní technikou, a tak nezůstane pouze u slov. Na třetím stanovišti čeká na studenty hasičský vůz a hasiči, kteří předvedou reálné ukázky své práce. Dětem se zde budou věnovat drážní hasiči, kteří mají mnohaleté zkušenosti se zásahy při železničních nehodách.

Projekce probíhají v uvedených dnech vždy od 8 do 14 hodin. Délka cyklu pro jednu skupinu je přibližně 110 – 120 minut. Studenti mohou do Preventivního vlaku přijít po předchozím objednání. Vstup je zdarma, veškeré náklady na tuto preventivní akci nesou organizátoři projektu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: České dráhy

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…