České dráhy: Více než 180 regionálních vlaků dostane Wi-Fi

09.02.2022 10:06 | Tisková zpráva

Wi-Fi instaluje společnost ČD – Informační Systémy.

České dráhy: Více než 180 regionálních vlaků dostane Wi-Fi
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Dceřiná společnost Českých drah zaměřená na ICT zajišťuje komplexní servis. Od projektu přes zajištění příslušného zařízení a jeho montáž až po schválení u Drážního úřadu. Loni takto vybavila 82 CityElefantů a 39 dvou- a třívozových jednotek Regionova. Letos bude pokračovat v instalaci Wi-Fi do dalších 57 Regionov a 8 řídicích vozů k motorovým soupravám.

„Vybavování vozidel se nám daří realizovat s mírným předstihem oproti původnímu plánu. Díky tomu, že jsme včas nakoupili všechen potřebný hardware, nás teď neomezuje nedostatek ICT komponentů na trhu. Na některé se standardně čeká i měsíce, což by rozšiřování této služby v našich vlacích zásadně zbrzdilo,“ říká místopředseda představenstva ČD Václav Nebeský. Připojení k internetu je přitom podle průzkumů mezi cestujícími jednou z nejžádanějších služeb.

„Také objednatelé regionální dopravy chtějí, aby nová i stávající vozidla byla vybavena Wi-Fi. Proto pokračujeme v instalaci této technologie do dalších vlaků a nabídka služby se rozšiřuje na další tratě. V aktuálním jízdním řádu máme zavedeno 2 248 spojů s Wi-Fi. Reálně je jich ale více, protože ji postupně dosazujeme do dalších vozidel,“ doplňuje Jiří Ješeta, náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu.

Anketa

Je dnešní situace Ukrajiny stejná jako situace Československa roku 1938?

hlasovalo: 48686 lidí

Společnost ČD – Informační Systémy dodává pro vozidla Českých drah komplexní řešení. Technologie umí slučovat internetovou konektivitu od více mobilních operátorů a připojení je díky tomu stabilnější a rychlejší. „Samotná instalace je pak organizačně náročná, protože probíhá v různých provozních jednotkách na území celé republiky a je na ni vyhrazený omezený čas. Například u CityElefantů se montáž soustředila do víkendových dní, začínala v pátek ve 21 hodin a končila v neděli ve 3 hodiny ráno tak, aby nedošlo k omezení provozu na vytížených příměstských linkách. U Regionov šlo o nejrůznější pracoviště, například depa v Praze-Libni, Hradci Králové, Valašském Meziříčí, Opavě, Havlíčkově Brodu, Rakovníku a v dalších lokalitách,“ říká Tomáš Vacek, člen představenstva ČD – Informační Systémy.

U jednotek CityElefant bylo kvůli jejich velké kapacitě zvoleno nové řešení tzv. virtuálního routeru, vysvětluje Václav Nebeský: „Wi-Fi router je v každém čelním voze. Společně pokrývají celou soupravu a dynamicky zajišťují přístup koncových zařízení k internetu podle zatížení Wi-Fi a podle kvality okolního signálu. Mobilní telefon se tak může během surfování po internetu střídavě přepojovat mezi oběma routery, aby byl zajištěn vždy co nejlepší příjem dat. Znatelně se tak vylepšilo připojení k internetu například v tunelech. Této výhody chceme po

stupně využít také při odbavení cestujících. V budoucnu by se mohly přes palubní Wi-Fi síť připojovat přenosné osobní pokladny, což zkvalitní on-line odbavení i bezhotovostní platby na palubě vlaků.“ České dráhy loni investovaly do vybavení regionálních vozidel Wi-Fi připojením k internetu 115 milionů korun a v rozšiřování služby budou pokračovat také letos. Wi-Fi mají nové RegioPantery, push-pully nebo InterJety a postupně bude instalována i do již provozovaných vozidel, např. vybraných motorových, přípojných a rychlíkových vozů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…