České dráhy hospodařily v prvním pololetí se ziskem

01.09.2017 8:20

Skupina České dráhy ukončila podle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS) první pololetí 2017 se ziskem 537 milionů korun. Tento výsledek je meziročně lepší o 127 milionů korun a odráží se v něm růst tržeb z osobní přepravy, nižší úrokové náklady, ale také kurzové zisky.

České dráhy hospodařily v prvním pololetí se ziskem
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Segment osobní dopravy

Se ziskem 29 milionů korun hospodařil v prvních šesti měsících segment osobní dopravy. „Našich služeb využilo o 1,3 milionu více zákazníků než za stejné období loňského roku a přepravní výkon vzrostl o 146 milionů osobokilometrů. Tomu samozřejmě odpovídá i růst tržeb z přepravy cestujících o 241 milionů korun,“ vysvětluje důvody zlepšení předseda představenstva a generální ředitel ČD, a.s., Pavel Krtek. Pozitivní vliv v řádu stovek milionů korun však měly na výsledek osobní dopravy i kurzové zisky a nižší úrokové náklady, za kterými stojí i výhodné loňské refinancování starších dluhopisů.

Segment nákladní dopravy

Tradičně zisková byla v prvním pololetí 2017 také nákladní doprava. Segment vykázal zisk 384 milionů korun. „Dceřiná společnost ČD Cargo pokračuje v expanzi na zahraniční trhy a snaží se zefektivnit přepravy jednotlivých vozových zásilek. Podařilo se zastavit pokles výkonů z předchozích let a meziročně o cca 60 milionů korun zvýšit tržby,“ komentuje výsledek největší dceřiné firmy Pavel Krtek. Meziroční pokles čistého zisku nákladní dopravy o 76 milionů korun je tak dán především vyššími odpisy v důsledku investic do vozidel a také zvýšením osobních nákladů, což souvisí s výsledkem kolektivního vyjednávání a s růstem mezd zaměstnanců. Oba tyto náklady však znamenají krok k posílení stability a konkurenceschopnosti firmy na trhu.

V prvním pololetí 2017 se dařilo všem společnostem Skupiny ČD a agentura Moody's již v květnu potvrdila Českým drahám rating na stupni Baa2 se stabilním výhledem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec