České dráhy objednaly 12 nových posunovacích lokomotiv u společnosti CZ Loko

25.07.2017 9:13

Národní dopravce České dráhy omladí a zefektivní park posunovacích lokomotiv, které v osobních stanicích zajišťují posun s osobními soupravami a jednotkami.

České dráhy objednaly 12 nových posunovacích lokomotiv u společnosti CZ Loko
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Starší nespolehlivé lokomotivy s mnohem vyšší spotřebou a náklady na údržbu nahradí moderní dieselelektrické posunovací lokomotivy z produkce společnosti CZ LOKO. Lokomotivy, resp. jejich spalovací motory samozřejmě splňují přísné ekologické limity Evropské unie a jsou zařazeny do emisní třídy STAGE IIIB.

„Moderní posunovací lokomotivy jsou nejen ekologické a mnohem méně zatěžují okolí nádraží prachem a emisemi skleníkových plynů, ale jsou především úspornější v provozu. Jsou lehčí, mají menší spotřebu pohonných hmot, delší lhůty pro provozní údržbu a díky tomu zajistí ekonomičtější obsluhu nádraží, na kterých jsou odstavovány vlakové soupravy, než tomu je u starších lokomotiv, které nahradí,“ uvádí výhody nových strojů Miroslav Kupec, člen představenstva ČD odpovědný za techniku, servis a majetek.

„Úspěch ve veřejné soutěži, kterou národní dopravce vypsal, nás velmi těší. Potvrzuje, že vývoj této lokomotivy určené především pro posunovací službu, měl smysl a my se tím trefili do díry na trhu. Ve své výkonové kategorii jde v Evropě o absolutní špičku,“říká Josef Gulyás, generální ředitel a místopředseda představenstva CZ LOKO.   

Nové lokomotivy, známé také pod obchodním názvem EffiShunter 300 (řada 794), u ČD nahradí především více než dvacet let staré lokomotivy řady 714, které vznikly v polovině 90. let modernizací ještě starších lokomotiv ze 70. let minulého století. České dráhy je nasadí na posun ve velkých osobních železničních uzlech, kde dochází k častému posunu se soupravami dálkových a regionálních vlaků. Zamíří do Bohumína, Olomouce, Hradce Králové, Plzně, Brna a do pražského železničního uzlu.

Jedná se o dvounápravovou (Bo) dieselelektrickou lokomotivu s maximální rychlostí 60 km/hod. a s výkonem spalovacího motoru CAT C13 328 kW. Hmotnost lokomotivy je 36 tun, která v kombinaci s dieselelektrickým střídavě-stejnosměrným přenosem výkonu optimálně využívá adhezi a lokomotiva tak dosahuje maximální tažné síly 124 kN. Stroje jsou také vybaveny digitálním řídicím systémem, online diagnostikou, systémem vícenásobného řízení a v neposlední řadě také skluzovou ochranou.

Společnost CZ LOKO svou nejmenší lokomotivu představila ve světové premiéře na prestižním veletrhu InnoTrans Berlín před třemi lety jako produkt českého výzkumu a vývoje, kde zaujala svou koncepcí a řešením. „V rámci zkušebního provozu byla řada EffiShunter 300 schválena pro provoz v Česku a Slovensku. Schvalování v dalších zemích, a to nejen v Evropě, bude nyní následovat,“ dodal Josef Gulyás.

Novou lokomotivu EffiShunter 300 si v CZ LOKO objednal také Výzkumný ústav železniční, kde prototypová lokomotiva úspěšně absolvovala ověřovací zkušební provoz, stejně jako u mnoha českých a slovenských společností vykonávajících posun především na průmyslových vlečkách.

Zakázka na dodávku 12 kusů lokomotiv řady 794 byla podepsána v červnu a stroje budou dodány do února 2019. Hodnota kontraktu je 238.980.000 Kč.

České dráhy objednaly 12 nových posunovacích lokomotiv u společnosti CZ Loko

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…