České dráhy pokryjí plošně dálkové vlaky připojením k internetu přes vlakové palubní Wi-Fi

25.11.2018 11:24

Národní dopravce realizuje rozsáhlý projekt instalace Wi-Fi připojení k internetu do 300 rychlíkových vozů, které obsluhují podstatnou část dálkových vlaků v České republice. Wi-Fi připojení k internetu tak bude do konce příštího roku dostupné prakticky u všech dálkových vlaků Českých drah s klasickými vozy nebo elektrickými jednotkami od Chebu po Mosty u Jablunkova, od Trutnova a Ostravy po Horní Dvořiště a Břeclav.

České dráhy pokryjí plošně dálkové vlaky připojením k internetu přes vlakové palubní Wi-Fi
Foto: red
Popisek: ČD - logo

„V první etapě nyní instalujeme Wi-Fi připojení k internetu do 92 rychlíkových velkoprostorových vagónů, které v současnosti jezdí na linkách Ex 3 Metropolitan z Prahy do Brna a dál na Slovensko a do Maďarska, na lince Ex 7 Jižní Expres z Prahy do Českých Budějovic a Lince a na rychlících linky R 18 z Prahy do Luhačovic,“ říká Michal Štěpán, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro obchod.

Instalaci zařízení pro službu Wi-Fi a přístup k internetu zajišťují České dráhy tzv. „in House“ prostřednictvím své stoprocentní dceřiné společnosti DPOV. V první etapě dojde k instalaci zařízení do všech vozů typu ABpee347, Bdpee231 a do patnácti vozů Aee140,142. V další fázi bude Wi-Fi instalováno do dalších moderních a komfortních rychlíkových vozů typu ABmz, Bmz, Bee, Bpee a Bbdgmee. Celkem tak bude nově instalována Wi-Fi do přibližně 300 rychlíkových vagónů.

„V letošním roce jsme už nabízeli připojení k internetu přes palubní Wi-Fi síť u přibližně 600 dálkových i regionálních vlaků. Zařízení je instalováno ve více než 450 vozidlech. Wi-Fi je tak dostupná například ve vlacích EuroCity Praha – Děčín – Německo, ve spojích SC/IC Pendolino, railjet, v některých vozech vlaků Metropolitan Praha – Brno – Bratislava – Budapest nebo v Západních expresech,“ upozorňuje na dostupnost Wi-Fi ve stovkách vlaků Českých drah Michal Štěpán.

Wi-Fi je dnes dostupná také na mnoha regionálních linkách, kde jezdí moderní jednotky RegioPanter nebo RegioShark, například z Pardubic do Hradce Králové a Jaroměře, od Chomutova po Děčín a na střední Moravě. „Na podzim bylo Wi-Fi spuštěno také v motorových vozech RegioSpider na Vysočině a úplnou novinku od prosince bude v nových regionálních vlacích mezi Horažďovicemi a Plzní,“ doplňuje přehled vlaků s Wi-Fi v regionální dopravě Michal Štěpán.

Počet vlaků označených v jízdním řádu značkou Wi-Fi se tak zvýší o více než čtvrtinu na 829 vlaků. Další desítky spojů nabídnou Wi-Fi připojení k internetu, i když přímo v jízdním řádu uvedeny nebudou. Služba je však označena přímo na vozidlech. Jedná se například o motorové vozy RegioSpider řady 841 na Vysočině. Počet spojů Českých drah nabízejících Wi-Fi připojení k internetu se tak celkem blíží už k tisícovce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…