České dráhy pořídily v Rakousku dalších 47 vagónů

21.01.2017 11:03

České dráhy odkoupily od rakouských drah ÖBB 47 osobních vagónů moderní konstrukce UIC Z1. Vozy jsou určeny pro dálkovou dopravu a rozšíří park klimatizovaných osobních vozů pro rychlost 200 km/h v dálkové dopravě.

České dráhy pořídily v Rakousku dalších 47 vagónů
Foto: red
Popisek: ČD - logo

„Nově pořízené vozy doplní náš stávající park moderních osobních vozů pro vlaky vyšší kvality, u kterých zaznamenáváme rostoucí zájem cestujících,“ říká Michal Štěpán, člen představenstva odpovědný za osobní dopravu. „Díky těmto vozům můžeme rozšířit nabídku míst ve vagónech adekvátního komfortu a v budoucnosti nám umožní rozšířit počet spojů, které budeme provozovat v kvalitních klimatizovaných soupravách,“ doplnil Michal Štěpán.

Vozy zakoupené v Rakousku patří do skupiny moderních vozů typu UIC Z1 vybavených klimatizací, elektrickými zásuvkami 230 V pro napájení elektroniky cestujících a mohou jezdit v mezistátních vlacích rychlostí až 200 km/h. Ta je dnes běžně vyžadována u řady souprav provozovaných do Německa, Rakouska a v blízké budoucnosti lze podobný požadavek očekávat také z Polska, v souvislosti s postupnou přestavbou polské tratě Katovice – Varšava na rychlost 200 km/h. Vagóny mají také centrální zavírání dveří a jejich blokování za jízdy. České dráhy během zimy převezmou od rakouských železnic celkem 47 vozů, z toho bude 41 vozů 2. třídy s klasickými oddíly se 6 místy k sezení s posuvnými sedačkami, 4 vozy 1. třídy a 2 vozy restaurační.

„Po nezbytné přejímací prohlídce budeme vozy postupně nasazovat do provozu. Během letošního roku na nich provedeme také revize a vyvazovací opravy, dosadíme nové centrální zdroje energie nebo agregáty klimatizace. Věnovat se budeme také údržbě a opravám interiéru a vybavení vozů pro cestující,“ uvedl Miroslav Kupec, člen představenstva ČD odpovědný za techniku, servis a majetek.

S touto dodávkou budou mít České dráhy k dispozici už více než 200 moderních vozů konstrukce UIC Z1 pro rychlost 200 km/h. Téměř 100 dalších vozů pro expresní dálkové linky představují soupravy railjet a pendolino. České dráhy v současnosti také soutěží dodávku 50 moderních osobních vozů pro linku Praha – Brno – Bratislava – Budapešť, které budu představovat nejmodernější osobní vagóny ve střední Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…