České dráhy vyhlásí zakázky na desítky nových vozidel

09.11.2017 7:33

Sedm veřejných zakázek na dodávky desítek nových vozidel chtějí nejlépe ještě do konce roku vyhlásit České dráhy. Celkem budou poptávat přes 160 vozidel pro dálkovou a regionální dopravu v předpokládané hodnotě kolem 20 miliard korun.

České dráhy vyhlásí zakázky na desítky nových vozidel
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Záměr managementu již schválila dozorčí rada i řídicí výbor. S vítězi soutěží dopravce podepíše rámcové smlouvy a vozidla odebere pouze v případě, že na jejich nákup získá část prostředků z operačního programu OPD II, nebo se s objednateli dohodne na úhradě nákladů spojených s jejich nasazením.

„V rámci sedmi veřejných zakázek budeme hledat výrobce 90 vozů a 31 elektrických jednotek pro dálkovou dopravu, 30 elektrických a 8 motorových jednotek pro regionální dopravu a 5 netrakčních push-pull souprav pro regionální dopravu,“ upřesňuje Michal Štěpán, člen představenstva ČD odpovědný za úsek osobní dopravy.

České dráhy v současné době řeší obchodní model po roce 2019, kdy jim skončí část dlouhodobých kontraktů s kraji a se státem. Počet poptávaných vozidel přitom vychází z jednání s jednotlivými kraji a ze zveřejněných záměrů Ministerstva dopravy ČR v rámci otevírání trhu v dálkové dopravě.

„Pokud chceme uspět v konkurenčním boji, musíme se na plnění přání objednatelů, včas připravit. Díky rámcovým smlouvám budeme mít již předem vybrané dodavatele, a když získáme smlouvy, můžeme rovnou zadat výrobu nových vozidel. Ušetříme tak čas a vyšší kvalitu poskytneme zákazníkům o to dříve. Zároveň budeme schopní čerpat dotační prostředky z OPD II určené pro obnovu vozidlového parku v regionální dopravě. Na spolufinancování nákupu jsme samozřejmě připraveni,“ doplňuje Miroslav Kupec, člen představenstva ČD odpovědný za úsek techniky, servisu a majetku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…