České firmy v čele s HK ČR se představují subsaharské Africe

15.10.2013 16:40

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) organizuje ve dnech 13. - 18. října 2013 doprovodnou podnikatelskou misi ministra zahraničních věcí ČR Jana Kohouta do zemí subsaharské Afriky. Téměř 30 zástupců českých podniků se v uplynulých dnech představilo v rámci podnikatelských setkání v Jižním Súdánu a Rwandě.

České firmy v čele s HK ČR se představují subsaharské Africe
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Hlavní město Jižního Súdánu, Juba, bylo první zastávkou podnikatelské delegace, v průběhu které firmy jednaly s prvními potenciálními obchodními partnery. „Jsme si vědomi toho, že Jižní Súdán je pro český export naprosto nové teritorium, dosud evidentně do značné míry opomíjeno globálními hráči. V průběhu podnikatelských jednání byl cítit velký zájem ze súdánské strany o nové věci, technologie a spolupráci, a rovněž byla znatelná velká chuť posunout zemi co nejrychleji vpřed. Čeští podnikatelé byli přijati vřele, protože umí naslouchat potřebám protistrany a operativně modifikovat svůj byznys,“ řekl Bořivoj Minář, člen představenstva HK ČR a vedoucí podnikatelské delegace. Podnikatelského fóra v Jube se zúčastnil mj. i ministr zahraničních věcí ČR, ministr zemědělství Jižního Súdánu, náměstkyně ministra financí Súdánu, či náměstek zahraničních věcí Súdánu. Třicítka českých podniků se v rámci fóra prezentovala a setkala s více jak sedmesáti súdánskými protějšky.

„Překvapil mě velký zájem o náš „farmářský“ program zaměřený na stroje, které čistí a melou obilí, na malé krmivárny, lisovny oleje, atd. Zdá se, že konkrétně v Jižním Súdánu je pro naši společnost velká šance podílet se v blízké budoucnosti na budování pivovarského průmyslu,“ zmínila Dagmar Červinková, obchodní ředitelka společnosti B.G.M. Group, a.s. a dodala: „Z našeho úhlu pohledu jde jednoznačně o zemi, která má velký potenciál, a to vzhledem k rostoucí poptávce a nedostatku piva na trhu.“ Specifický a pro české firmy zcela nový trh Jižního Súdánu ohodnotil i Vladimír Sýs, ředitel firmy Agile Europe, s.r.o.: „První dojem z Juby se v zásadě neliší od toho z ostatních měst subsaharské Afriky. Rozdíl je však v neexistenci západní konkurence a prozatím omezené přítomnosti asijských firem. Podnikatelské fórum, organizované Hospodářskou komorou ČR a Obchodní komorou Jižního Súdánu nám přineslo hned dva seriózní zájemce o naše solární lampy.  Realizace investičních celků zde bude ovšem vyžadovat větší pozornost speciálním opatřením než v jiných afrických destinacích.“ Součástí podnikatelské delegace je mimo jiné i společnost Transcon, s.r.o.: „Zúčastnili jsme se jednání s představiteli jihosúdánského ministerstva dopravy, kteří projevili zájem o letištní navigační a řídící systémy nabízené naší společností. V příštích týdnech předpokládáme další upřesňující komunikaci v tomto směru,“ sdělil Ilja Mazánek, obchodní ředitel firmy.

Z jižního Súdánu se čeští podnikatelé ještě včera přesunuli do hlavního města Rwandy, Kigali, kde se dnes představili v rámci podnikatelského fóra, a to za přítomnosti ministra zahraničních věcí ČR, ministra průmyslu a obchodu Rwandy a zástupců Rwandského rozvojového výboru. Se zástupci českého byznysu bylo připraveno jednat celkem 60 rwandských protějšků. „V průběhu podnikatelského fóra jsme zaznamenali nemalý zájem o technologie na výrobu elektrické energie z biomasy a solární energie, rovněž je zde poptávka po technologiích na zpracování potravin, jako je mletí obilnin, lisování, balení, zpracování ovoce a další. České firmy se ve Rwandě mohou rovněž uplatnit v rámci dodávek zemědělské techniky, jde především o malé zemědělské stroje, a v neposlední řadě byl projeven zájem i o minipivovary a pivovary, kdy většina přítomných rwandských zástupců byla velmi překvapena, že plzeňské pivo a Baťa jsou firmy pocházející z Česka,“ řekl vedoucí podnikatelské mise HK ČR Minář a dodal: „Je potřeba říct, že rwandští představitelé kvitovali naše úvodní sdělení, že hledáme partnery pro spolupráci, nikoliv pouze pro export.“

České zemědělství v rámci podnikatelské mise zastupuje například společnost KNIGHTS a.s. „Měli jsme setkání s ředitelem oddělení mechanizace z rwandského ministerstva zemědělství, které ještě donedávna podporovalo farmáře napřímo. Nyní se však snaží o větší spolupráci s privátním sektorem, a právě v tomto směru vidíme ve Rwandě potenciál. Dále jsme absolvovali jednání s renomovanou firmou zastupující světové výrobce zemědělské techniky, která nám potvrdila, že na místním trhu je vzhledem k charakteru zdejšího zemědělství velký prostor pro mini traktory a kompaktní traktory. Předali jsme zástupcům této firmy naše zkušenosti ze západní Afriky, kde již dlouhodobě působíme a dohodli jsme se na co nejrychlejší spolupráci k uvedení našich technologií na místní trh,“ uvedl Jan Rytíř, projektový manažer KNIGHTS a.s.

Český textil může rwandskému trhu rovněž mnoho nabídnout. „Po bližším prozkoumání možností týkajících se rozvoje obchodu s textilem můžeme po dnešku konstatovat, že pro naše produkty vysoce kvalitních textilií je ve Rwandě poměrně velký prostor, což dokázala i první jednání a zájem o naše vzorky, které jsme na dnešních bilaterálních jednáních představili. Bude důležité najít společnou cestu pro realizaci prvních zaváděcích obchodů a vytipovat si z navázaných obchodních kontaktů takové, které nás povedou k realizaci prvních zkušebních zakázek,“ uvedl Miloslav Zelený, produktový manager společnosti Veba, a.s.

Zdravotnictví, konkrétně radioterapie, se však rovněž zdá být oborem, který by české firmy v blízké budoucnosti mohly ve Rwandě více rozvinout. „Jedna z největších nemocnic v Kigali, King Faisal hospital, projevila eminentní zájem o kompletní vybavení radio-onkologického oddělení. Jednalo by se o zásadní krok v boji proti rakovině v této zemi, kde zařízení tohoto typu nejsou k dispozici a konkurence z jiných zemí zatím prakticky vzato neexistuje,“ sdělil Petr Voleš, projektový manažer UJP Praha, a.s.

Podnikatelská delegace dnes mimo jiné navštíví i zónu volného obchodu v Kigali. V zítřejších ranních hodinách se pak přesouvá na další podnikatelské fórum do hlavního města Ugandy – Kampaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …