České technologické firmy hledají zaměstnance už v řadách studentů

30.11.2014 20:03

Podíl IT odborníků na zaměstnané populaci v Česku od poloviny devadesátých let průběžně stoupal. V roce 2013 jich u nás bylo už 148 000 a strmě přibylo i studentů informatiky. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). I přesto však manažeři firem kvalifikované pracovníky postrádají. Mnohdy si hledají nové zaměstnance už v řadách studentů skrze stáže.

České technologické firmy hledají zaměstnance už v řadách studentů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Dle ČSÚ studovalo v roce 2013 v Česku vysokou školu v oboru informačních technologií necelých 22 000 lidí, což tvoří podíl 5,9 % na celkovém počtu vysokoškoláků. Oproti roku 2001 tedy vzrostl počet studentů IT oborů více jak trojnásobně. Zaměstnavatelé však tvrdí, že sehnat mladé nadšené informatiky s dobrými základními znalostmi je pro ně náročné. Poznávacím znamením kvalitních absolventů jsou stáže už při studiu zaznamenané v životopise. Nabízí je například společnost Sonet, která dodává platební terminály po Česku i v zahraničí. „Pokud student pracuje v IT již na vysoké škole, je to pro nás pozitivní znamení skutečného zájmu o obor. Získané znalosti znamenají také kratší dobu zaškolování. Máme několik kolegů, kteří ve firmě začínali prací na zkrácený úvazek ještě při škole a po dokončení studia u nás zůstali,“ řekla Lenka Bukalová, ředitelka obchodu a marketingu společnosti. Firma zaměstnance k setrvání motivuje různými benefity. Kromě jazykových kurzů jsou to například i sick days, dodatková dovolená, atraktivní teambuldingové akce, stravovací poukázky a mimo jiné pohodlně zařízené kanceláře pod brněnskou hvězdárnou. Neméně lákavou je možnost spolupracovat se zahraničními špičkami v oboru.

Výhodu praxe reflektuje i Úřad práce ČR (ÚP ČR), který zaštiťuje programy podporující odbornou praxi, mezi nimi například Program Odborná praxe pro mladé do 30 let v jednotlivých krajích. V případě, že firmy zapojené do tohoto projektu zaměstnají absolventa s evidencí na ÚP ČR, mohou získat dotaci až 24 000 korun měsíčně po dobu 6 – 12 měsíců. Dalších až 40 200 korun měsíčně mohou společnosti dostat na mzdu takzvaného mentora, osoby, která mladému zaměstnanci zajistí zaškolení a bude se mu věnovat po celou dobu, kterou ve firmě stráví. „Podstatou takových aktivit je zvýšit šance mladých lidí na trhu práce a usnadnit jim tak hledání zaměstnání,“ potvrdila mluvčí ÚP ČR Kateřina Beránková.

Přesvědčit IT firmy o své kvalifikaci se přitom absolventům vyplatí. „IT firmy musejí tvrdě bojovat o kvalifikované zaměstnance. Snaží se tedy o motivaci různými vstupními benefity. U zahraničních firem není výjimkou, že část mzdy jde na nákup akcií zaměstnavatele s tím, že sám zaměstnavatel investovanou částku dorovná ve stejné výši,“ uvedl analytik ze společnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

Boj za co nejvyšší kvalifikaci přitom pro zaměstnance v informačních technologiích zdaleka nekončí úspěšným pohovorem. Absolventi i zkušenější pracovníci se v oboru neobejdou například bez znalosti cizích jazyků. „Požadujeme schopnost komunikace v angličtině a výhodou je i zkušenost z nějakého open source projektu. Znalost dvou světových jazyků pak otevírá dveře do oddělení zákaznické podpory,“ řekl Radovan Musil, ředitel vývojového centra společnosti Red Hat v Brně. Tato firma v současné době zaměstnává 750 lidí včetně studentů na dlouhodobých brigádách.

O společnosti SONET, s.r.o.

Společnost SONET působí na trhu již od roku 1991 a zabývá se vývojem a poskytováním služeb v oblasti platebních technologií. Kromě vývoje softwaru pro platební terminály nabízí SONET i speciální platební aplikace, které zajišťují propojení platebního terminálu s pokladním systémem, dobíjení kreditů mobilních telefonů či Cash-Back. V rámci dalších aktivit se firma také věnuje vývoji manažerských a monitorovacích aplikací pro platební terminály. SONET zároveň poskytuje kompletní servis platebních systémů a provozuje odborné call centrum. Společnost působí v České republice, na Slovensku a v Maďarsku.

O Úřadu práce ČR

Úřad práce České republiky je správním úřadem s celostátní působností a je organizační složkou státu. Úřad práce ČR byl zřízen dnem 1. 4. 2011. Ministerstvo práce a sociálních věcí řídí Úřad práce ČR a je jeho nadřízeným správním úřadem. Úřad práce ČR tvoří generální ředitelství, krajské pobočky a pobočka pro hlavní město Prahu. Součástí krajských poboček jsou kontaktní pracoviště. V čele Úřadu práce ČR je generální ředitel. V čele krajské pobočky je ředitel. V čele kontaktního pracoviště krajské pobočky je ředitel nebo vedoucí.

O společnosti CYRRUS

CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry. Společnost byla založena v roce 1995 a v současné době je největší mimopražskou makléřskou společností. Jsme členem Burzy cenných papírů Praha a Burzy cenných papírů ve Varšavě. Poskytujeme komplexní služby na kapitálových trzích soukromé i firemní klientele. Zaměřujeme se na burzovní obchody v systému Xetra pražské burzy a obchodování na zahraničních trzích v Polsku, Maďarsku, Turecku, Německu a USA. Patříme mezi nejvýznamnější české obchodníky s investičními certifikáty.

O společnosti Red Hat

Red Hat je společnost vyvíjející operační systém Red Hat Enterprise Linux, který je významnou komerční linuxovou distribucí, JBoss Enterprise Middleware, Red Hat Enterprise Virtualization, Red Hat Enterprise MRG a software pro cloud computing. Dále tato společnost poskytuje služby v oblasti konzultace, tréninků a certifikace. Firma měla v roce 2011 roční tržby přes 1 miliardu amerických dolarů. Je to vůbec první firma v historii, která dokázala vydělat takovou částku jen na open source softwaru. V Brně má své největší vývojové centrum na světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…