Česko rozehraje dětská tvořivost díky happeningu základních uměleckých škol ZUŠ Open 2018

20.02.2018 8:39

Čtvrtek 24. května bude patřit všem malým umělcům. Celostátní happening ZUŠ Open opět nabídne nespoutanou radost z hudby, tance, divadla, výtvarného umění i dalších aktivit žáků základních uměleckých škol.

Česko rozehraje dětská tvořivost díky happeningu základních uměleckých škol ZUŠ Open 2018
Foto: Nadační fond Magdaleny Kožené
Popisek: Nadační fond Magdaleny Kožené

Letos rekordních 370 ZUŠ připravuje na několik set akcí, které se budou odehrávat zejména na veřejných prostranstvích na více než 300 místech po celé republice. Společně tak upozorní na význam uměleckého vzdělávání i mimořádnou práci pedagogů základních uměleckých škol. ZUŠ Open navíc uvádí v život myšlenku společných projektů a setkání uměleckých škol, která rozvíjí vzájemné vazby a v neposlední řadě dokumentuje pestrost uměleckých oborů a života škol v rámci regionů. Do jednotlivých akcí se zapojí i celá řada profesionálních umělců včetně symfonických orchestrů a dalších kulturních institucí či festivalů v čele s Pražským jarem. Akce svým rozsahem aspiruje na kulturní událost roku s největším počtem zapojených účinkujících v České republice.

Iniciátorem a hlavním garantem ZUŠ Open je Nadační fond Magdaleny Kožené. Umělkyně, jejíž hvězdná kariéra má základy také na jedné z brněnských ZUŠek, vysvětluje: „Jsem nadšena z toho, že do tohoto projektu s námi letos půjdou již 3/4 všech našich základních uměleckých škol. Těším se, že se na několika místech zapojím s dětmi a jejich pedagogy do programu a srdečně zvu všechny, kteří mají zájem o umění a chápou jeho úlohu pro celkový rozvoj nejmladší generace ve všech koutech naší vlasti.” Projekt opět podpoří i další výrazné osobnosti napříč uměleckými obory. Na pozvání patronky Magdaleny Kožené přijali roli garantů za jednotlivé obory Alice Nellis, Maxim Velčovský a Otto a Jiří Bubeníčkovi. Akci podporuje řada dalších umělců, jimž základní umělecké školy otevřely svět, v němž se jejich talent naplno rozvinul.

Více informací na ZDE nebo na www.facebook.com/zusopen.

Z bohatého připravovaného programu můžeme již nyní upozornit například na rozsáhlý projekt v Karlových Varech, na kterém budou školy vystupovat na kolonádě, v hotelích a celém centru města a vyvrcholí společným večerním koncertem Karlovarského symfonického orchestru či na celodenní happening v Olomouci spojující školy kraje, který vyvrcholí provedením opery Tomáše Hanzlíka.  Přehlídka všech škol Libereckého kraje již v dopoledních hodinách nabídne sborové vystoupením 555ti mladých zpěváků společně s pěvkyní Magdalenou Koženou. Beroun se může těšit na přehlídku středočeských škol v patronaci houslisty a dirigenta Jana Talicha. V den konání projektu se představí i ti nejlepší hráči na lidové nástroje v rámci vyvrcholení celostátní soutěže v Mikulově a Open-air festival SchoolStock 2018 představí ZUŠky z Příbramska. Školy z Vysočiny připravují umělecké putování po stopách Gustava Mahlera.

V hlavním městě bude v rámci oslav ZUŠ Open oficiálně zahájen nový stipendijní program Nadačního fondu Magdaleny Kožené MenART společným koncertem mentorů Ivo Kahánka, Kateřiny Kněžíkové či Lenky Nové s Beatou Hlavenkovou a jejich žáků v rámci festivalu Pražské jaro v Anežském klášteře, kde též Národní galerie připraví speciální výtvarný program pro studenty ZUŠ. Po celé Praze se zapojí přes 20 škol a program vyvrcholí večerním koncertem vybraných studentů za účasti Magdaleny Kožené a dalších hostů na půdě Senátu České republiky, v Sala terrena ve Valdštejnské zahradě. Bohatý kulturní program připravený zástupci škol a hostujícími umělci ze všech krajů republiky zde čeká na návštěvníky v průběhu celého odpoledne. Kromě hudebních a tanečních vystoupení ožije Valdštejnská zahrada výtvarným uměním či tvořivými dílnami zejména pro rodinné publikum. Brněnské ZUŠ opět chystají rozsáhlý společný program na Moravském náměstí. ZUŠ Open se stane součástí festivalu Pražské jaro také na Open-air happeningu v rámci jeho slavnostního zahájení na Kampě 12. května. Zapojí se také do Noci kostelů 25. května či slavnostního zahájení mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež Zlín Film Fest 25. května.

Řada akcí se ponese v duchu oslav 100. výročí republiky. Atraktivní program proběhne v celkem 314ti městech, detaily programu jednotlivých měst a obcí budou průběžně zveřejňovány na www.zusopen.cz.

V České republice funguje 488 základních uměleckých škol, ve kterých studuje 247 tisíc žáků. Aktuálně nabízejí čtyři základní obory – hudební, taneční, výtvarný a literárně-dramatický. Cílem Nadačního fondu Magdaleny Kožené a ZUŠ Open je na tento unikátní systém uměleckého vzdělávání různými aktivitami upozorňovat a podporovat jej.

Jakýkoliv tvůrčí proces je nenahraditelnou součástí dětského zrání a osobnostního růstu. Umělecké vzdělávání podporuje a rozvíjí v dětech potenciál vlastní tvorby i citlivé estetické vnímání světa a souvislostí v něm, které jim posléze pomohou v orientaci v mnoha oblastech života. „Dětem umělecké vzdělávání poskytuje nejen základy ve zvoleném oboru, ale i širokou škálu pro další život velmi užitečných a důležitých schopností a dovedností: tvořivost, porozumění, estetické vnímání či komunikativnost a zdravou vůli k sebeprosazení. A nezapomeňme rovněž na trpělivost, vytrvalost a píli, které dnešní hektická doba mnohdy potlačuje,“ říká členka správní rady nadačního fondu a prezidentka Asociace základních uměleckých škol Jindřiška Kudrlová. Unikátní systém základních uměleckých škol, který nemá ve světě obdoby, dává možnost podchytit a rozvinout talent i zájem o studium uměleckých oborů v celé České republice. Disponuje tradičně vysokou úrovní pedagogů a v neposlední řadě finanční dostupností. Díky pestrosti oborů zde mohou děti podporovat svůj nejen hudební, ale i výtvarný či pohybový talent. Spolupatron ZUŠ Open a generální ředitel České filharmonie David Mareček význam kvalitního a dostupného uměleckého školství shrnuje: „ZUŠky pro profesionální orchestry a soubory objevují budoucí špičkové hráče, pěvce a sólisty a současně vychovávají vnímavé, citlivé a poučené publikum, což je snad ještě důležitější, protože bez něj by jakákoliv umělecká práce neměla vůbec žádný smysl.“

Nadační fond Magdaleny Kožené a základní umělecké školy v ČR

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…