Českobudějovická plastická chirurgie má skvělý zvuk doma i v zahraničí

01.12.2014 20:39

Práce plastických chirurgů českobudějovické nemocnice má značný ohlas v zahraničí a její kvalita je vysoce hodnocena specialisty z celé řady významných lékařských pracovišť v Evropě.

Českobudějovická plastická chirurgie má skvělý zvuk doma i v zahraničí
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Potvrdil to i nedávný Národní kongres české společnosti plastické chirurgie s mezinárodní účastí, který se za rekordní účasti 160 lékařů a zhruba 70 sálových sester uskutečnil historicky vůbec poprvé právě v Českých Budějovicích.

Mezi specialisty z České republiky, Slovenska, Polska, Rakouska, Itálie, Rumunska a Belgie nechyběl například jeden z nejznámějších plastických chirurgů na světě, spoluautor MACS liftu, Dr. Alex Verpaele z belgického Gentu či profesor Adam Maciejewski z Polska, chirurg, který v roce 2013 úspěšně provedl první akutní transplantaci obličeje na světě.

„Získali jsme zde další významné kontakty na přední evropská pracoviště. Jedním z konkrétních výstupů této akce je například pozvánka na mezinárodní kongres replantační chirurgie, který se bude konat příští rok na jaře v Insbrucku. Výměna zkušeností se zahraničními odborníky je mimořádně cenná zejména z toho důvodu, že ačkoli je plastická chirurgie v České republice na vysoké úrovni, tak rozhodně ČR není tím, kdo určuje nové operační, technologické a další trendy v tomto oboru. Novinky se jezdíme pravidelně učit na různé stáže do zahraničí, a proto jsme na program kongresu zařadili poměrně rozsáhlý zahraniční blok přednášek,“ uvedl primář Oddělení plastické chirurgie Nemocnice České Budějovice, a. s., MUDr. Vladimír Mařík.
Lékaři podrobně řešili také interdisciplinární spolupráci, protože plastická chirurgie je oborem, který zasahuje do dalších medicínských specializací jako je například oční lékařství, ORL, ortopedie, traumatologie, kardiochirurgie apod. Plastičtí chirurgové jsou často přizváváni ke konziliárním operacím nebo k řešení komplikací vzniklých po předchozích zákrocích na jiných odděleních. Mezi další hlavní témata kongresu patřily rekonstrukce prsů po ablacích (chirurgickém odstranění) a estetická chirurgie.

Oddělení plastické chirurgie českobudějovické nemocnice totiž patří mezi přední pracoviště v naší zemi, která můžou nabídnout pacientkám kompletní spektrum rekonstrukčních zákroků po částečném či úplném chirurgickém odstranění prsu v souvislosti s léčbou nádorového onemocnění
„Operační rekonstrukční postupy se neustále dynamicky vyvíjejí, stejně tak ale roste i estetická náročnost pacientek na konečný výsledek. V průběhu tohoto roku se našemu týmu podařilo hned několik inovací v  operačních technikách. Změnili jsme koncept u kůži šetřících mastektomií, který by měl zbavit mnoho pacientek jednoho operačního zákroku navíc a znamená menší riziko komplikací. Dalšího zdokonalení jsme dosáhli na poli mikrochirurgie osvojením si techniky perforátorových laloků z podbřišku. Je to zákrok velmi technicky náročný, ale mnohem šetrnější k břišní stěně odkud se lalok odebírá. Škálu rekonstrukčních zákroků jsme obohatili o vytvoření nového prsu pomocí vlastní tukové tkáně. Lipomodeling již úspěšně druhým rokem provádíme na poli estetické chirurgie a nyní tento program zahajujeme i u rekonstrukcí,“ doplnil zástupce primáře Oddělení plastické chirurgie Nemocnice České Budějovice, a. s., MUDr. Pavel Kurial.

Estetický kurz na téma polyuretanových implantátů vedl na kongresu Belgičan Alex Verpaele. „Jedná se o silikonové implantáty potažené polyuretanovou vrstvou, které jsou speciálně vyvinuty pro případy, kdy po augmentaci (zvětšení) vznikne u pacientky kapsulární kontraktura, tedy jistá deformace, a s ní spojené potíže. V současné době jsme jedním z mála pracovišť v ČR, které v indikovaných případech tyto implantáty používá a vzhledem k tomu, že technika jejich implantace není zatím v tuzemsku příliš rozšířená, rozhodli jsme se ji na kongresu prezentovat. Unikátní je, že zmíněná polyuretanová pěna umožňuje vrůstání implantátu do vlastní tkáně pacientky, takže se postupně stává její integrovanou součástí,“ dodal primář MUDr. Mařík.

Oddělení plastické chirurgie Nemocnice České Budějovice, a. s., jako jediné pracoviště svého druhu v regionu zajišťuje plasticko-chirurgickou péči pro pacienty z celého Jihočeského kraje. Zabývá se problematikou vrozených vad, zejména pak vrozenými vadami rukou, prstů nohy, ušního boltce, očních víček, vrozenými kožními nádory a cévními malformacemi. Další oblastí práce oddělení je chirurgická léčba kožních nezhoubných i zhoubných nádorů. Ve spolupráci s traumatologickým, stomatochirurgickým, ORL, očním a ortopedickým oddělením řeší rozsáhlé defekty po odstranění pokročilých nádorů.
Nedílnou součástí práce oddělení plastické chirurgie je řešení akutních úrazů ruky, zejména ztrátových poranění, poranění šlach, nervů či následné operace rukou po úrazech, rekonstrukce prstů ruky, chirurgická léčba onemocnění ruky. Oddělení poskytuje replantační servis pro oblast jižních a západních Čech. Podílí na léčbě popálenin 2 a 3 stupně do rozsahu 15 procent povrchu těla. Provádí léčbu rozsáhlých defektů tkání mikrochirurgickými přenosy. Pacientkám, které absolvovaly odstranění prsu pro nádor, jsou zde prováděny rekonstrukce prsů. Oddělení řeší operační léčbu proleženin, chronických zánětů kostní dřeně a léčbu kožních defektů.

Další oblastí zájmu oddělení je estetická chirurgie, kde se na oddělení provádí kompletní spektrum estetických operací, to znamená operace boltců, víček, nosu, rtů, čela, plastiky obličeje a krku, zmenšovací, zpevňovací a zvětšovací operace prsů, liposukce, plastiky břicha, vnitřních stehen a paží, korekce jizev.

Lékaři oddělení ročně provedou 1300 - 1500 operací, v indikovaných případech je zde často využíván princip jednodenní chirurgie.

Nemocnice České Budějovice, a. s., patří se svou lůžkovou kapacitou 1450 lůžek mezi největší zdravotnická zařízení v České republice. Poskytuje základní, specializovanou i vysoce specializovanou péči prakticky ve všech medicínských oborech zejména pro celý jihočeský region. V Nemocnici České Budějovice, jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, je ročně hospitalizováno okolo 53 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 30 tisíc operačních zákroků a téměř 660 tisíc ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. Loni se zde narodilo 2135 dětí. Nemocnice má průměrně 2500 zaměstnanců a je tedy jedním z největších zaměstnavatelů v Jihočeském kraji. Za posledních šest investovala nemocnice do svého rozvoje více než 1,1 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…