Český červený kříž: Čtyřicet misí zpřístupnilo zdravotní péči raněným a nemocným na Ukrajině

24.11.2022 17:05 | Tisková zpráva

Za tři čtvrtě roku trvání současného ozbrojeného konfliktu na Ukrajině uskutečnil Český červený kříž již 40 misí, kterými pomáhá zvýšit dostupnost zdravotní péče i bezpečnost zdravotníků na Ukrajině.

Český červený kříž: Čtyřicet misí zpřístupnilo zdravotní péči raněným a nemocným na Ukrajině
Foto: ČČK
Popisek: Český červený kříž - logo

Do pomoci obětem rusko-ukrajinského ozbrojeného konfliktu je po boku dalších složek Mezinárodního hnutí Červeného kříže a Červeného půlměsíce od samého počátku aktivně zapojen i Český červený kříž – první mise s pomocí na Ukrajinu proběhla již 1. března 2022 a zatím poslední – čtyřicátá – dosáhla stanoveného místa určení právě dnes. 

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17933 lidí

Během těchto čtyř desítek misí jsme na Ukrajině předali více než 409.310 kg materiální pomoci v hodnotě 118.577.422 Kč (od počátku konfliktu v r. 2014 je to již 221 milionů Kč). Naše pomoc je zaměřena na zvýšení dostupnosti zdravotní péče, což je vzhledem k ohromnému nárůstu počtu raněných a nemocných a současně kritickému nedostatku materiálu a přístrojů nezbytného k jejich ošetření a léčbě zcela zásadní a prvořadá věc: předstupněm k poskytnutí jakékoli další pomoci je právě pomoc zdravotnická.

Co konkrétně je předmětem naší pomoci předané na Ukrajině? Jsou to např. tisíce traumasetů, sety pro léčbu popálenin, soupravy pro chirurgii přímo v poli (složení obého vychází z osmi let válečných zkušeností Ukrajinského červeného kříže a zkušeností Mezinárodní federace ČK&ČP), chirurgické nástroje, šicí materiál, turnikety, obvazy, dlahy, injekční stříkačky, jehly, infúzní sety, transfúzní vaky, desinfekce, chirurgické rukavice, izotermické folie a další zdravotnický materiál, analgetika, antibiotika a další léčiva, tisíce nosítek, zdravotnické stany, řada zdravotnických přístrojů: od elementárních – teploměrů, fonendoskopů, tonometrů, oxymetrů přes vyšetřovací lampy, monitory vitálních funkcí až po ultrazvuk či speciální mobilní rentgenové přístroje pro detekci střepin. A dále nutné vybavení nemocnic – postele, stretchery a další.

Nezapomněli jsme ani na bezpečnost zdravotníků Červeného kříže v terénu – dodali jsme bezpečnostní přilby a vesty, pomůcky pro komunikaci – vysílačky, satelitní komunikační zařízení (pro spojení s oblastmi, kde není bohužel žádný signál)… Potřeba je i pitné vody – dodali jsme několik souprav pro její úpravu. Vzhledem k poklesu teplot jsme – v rámci 40. mise – dodali zařízení pro horkovzdušné vytápění (např. zdravotnických stanů) nebo teplé prádlo pro zdravotníky.

Extrémně důležitá je mobilita – aby se zdravotnické týmy Červeného kříže dostaly včas k raněným a aby bylo možné raněné odsunout z místa bojů a dopadů války: navázali jsme na dodávky sanitek a vozidel zdravotnické evakuace uskutečňované už od r. 2014 a během letoška jsme navýšili flotilu „našich“ sanitek a těchto vozidel na 45 kusů! Mezi nimi je i Mercedes Benz Atego, který umožňuje najednou transportovat osm ležících raněných – dar pražské ZZS.

Tuto mobilitu využívá Červený kříž také v rámci programu MEDEVAC MV ČR – ČČK se tak podílí i na přepravě pacientů k léčbě mimo území Ukrajiny a zpět.

Část uvedené pomoci je cíleně zaměřena na dětské nemocnice, resp. dětská oddělení.

Naše pomoc ale musí pokračovat, protože je potřeba.

Aktuálně pořizujeme další vozidla, elektrocentrály a další materiál, který – na základě zjištění týmů Červeného kříže přímo na místě – bude dále účinně zpřístupňovat zdravotní péči obětem války.

Děkujeme všem za podporu, bez níž bychom tuto pomoc nemohli realizovat, a věříme, že nám lidé i řada institucí umožní nadále v naší pomoci pokračovat.

Na Fondu humanity ČČK koná Český červený kříž veřejnou finanční sbírku pro pomoc na Ukrajině:

č.ú. 333999/2700, v.s. 1502

Rozhraní pro platbu on-line je dostupné ZDE.

OR kod je dostupný ZDE.

Děkujeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…